Investiția în sănătate, motorul ascuns al economiei. Malina Muller, apel la acțiune: Vedem deja apariția unor nori grei

investitii in sanatate Foto: Freepik @sergeyparser
EXCLUSIV
Investițiile în sănătate nu sunt doar o povară economică, ci o investiție strategică ce poate transforma complet societatea și economia. "Cel mai bun moment pentru a repara un acoperiș este atunci când soarele strălucește, iar în acest moment, în sănătate, vedem deja apariția unor nori grei".

Astăzi, colectarea și analizarea datelor nu este doar o preferință, ci o necesitate absolută pentru a asigura că fondurile publice sunt folosite unde impactul este cel mai mare. Tehnologii precum inteligența artificială ne oferă posibilitatea de a prezice mai bine tendințele și de a răspunde mai eficient nevoilor emergente din domeniul sănătății.

"Aș dori să mă concentrez asupra unei perspective specifice și anume că, dacă o poți măsura, o poți repara. Avem nevoie de date, dacă dorim să realocăm, să alocăm sau să prioritizăm bugetul pe care îl avem, deoarece avem nevoie de o structură și de o abordare bazată pe date pentru a cheltui banii acolo unde este cea mai mare nevoie de ei", a declarat Malina Muller, Head of Health Economics, WifOR Institute, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024.

Sectorul sănătății: parte a soluției, nu a problemei

Investițiile în sănătate nu doar că reduc povara bolilor, dar contribuie la o societate mai productivă și inovatoare. Sănătatea unei populații joacă un rol esențial în forța de muncă, iar o populație sănătoasă este mai capabilă să susțină și să contribuie la economia unei națiuni. În plus, o bună gestionare a sănătății ajută la prevenirea crizelor viitoare care pot avea costuri mult mai mari pe termen lung.

"Vreau să subliniez faptul că ajută să vedem această industrie ca pe o parte a soluției și nu ca pe o parte a problemei, așa cum este adesea abordată. Costă bani. Trebuie să cheltuim, cheltuielile cu sănătatea sunt în creștere, dar, pe lângă aceasta, cheltuielile cu sănătatea sunt într-adevăr o investiție, deoarece avem acest plus.

Cu toate acestea, avem resurse limitate, dar cred că ceea ce avem cu adevărat nevoie este o abordare multilaterală", a continuat Malina Muller, Head of Health Economics, WifOR Institute.

Trei indicatori-cheie pentru sisteme de sănătate sustenabile

Cu ajutorul acestor trei indicatori, putem evalua în mod transparent nevoile societății și impactul real al politicilor implementate.

"Toate părțile interesate din jurul călătoriei pacientului sau din sectorul asistenței medicale trebuie să stea la masă dacă dorim să îmbunătățim sănătatea unei națiuni cu o abordare pe termen lung.

Dacă putem măsura, putem remedia. Și aș dori să subliniez trei indicatori-cheie de performanță principali de care cred că avem nevoie pentru sisteme de sănătate durabile.

Cele trei dimensiuni sunt:

- povara socioeconomică a bolilor

- impactul social al intervențiilor medicale sau al intervențiilor care ar putea îmbunătăți sănătatea

- măsurarea sau cuantificarea reală a randamentului acestor investiții", a adăugat Malina Muller, Head of Health Economics, WifOR Institute.

Necesitatea unei politici bazate pe dovezi

O astfel de abordare flexibilă și fundamentată pe dovezi asigură o îmbunătățire continuă a sănătății naționale.

"În prezent, am auzit și am citit multe despre provocările sistemului actual și există o mulțime de date deja disponibile. Cu toate acestea, este încă un fel de petic, astfel încât nu este disponibilă o imagine de ansamblu cu adevărat cuprinzătoare a întregului sistem.

În primul rând, trebuie să identificăm povara sau să cuantificăm povara bolilor în prezent și în viitorul investițiilor prospective pentru a identifica unde este cea mai mare nevoie, unde este cea mai mare povară pentru societate și unde este probabil cel mai mare impact potențial al soluțiilor care există deja. Aceasta este prima parte pentru a genera conștientizare și pentru a avea o imagine clară.

În a doua etapă, trebuie apoi să analizăm impactul acestor intervenții. Cu asta nu mă refer doar la inovațiile medicale, ci ar putea include totul, de la reforme educaționale sau contribuții la dispozitive metac, dar și inovații medicale.

Pentru aceasta, din nou, avem nevoie de diverse părți interesate care să discute pentru a face lumină asupra a ceea ce este deja disponibil pentru a verifica această problemă specifică.

Trebuie să le măsurăm performanța, deoarece atunci când nu suntem conștienți de impactul major pe care aceste soluții îl au asupra societății, putem, de asemenea, într-o a treia etapă, să identificăm randamentul acestor investiții.

Pentru că numai atunci când știm cât de eficiente sunt lucrurile, atunci putem compara diferite soluții între ele. Deși unii s-ar putea să nu audă acest lucru în final, atunci când vorbim despre alocarea sau realocarea optimizării, este vorba și despre compararea diferitelor intervenții. Cred că trebuie să avem o discuție sinceră pe această temă.

Bine, de unde ați începe să creșteți finanțarea, să măriți bugetul sau să mergeți din nou la buget, dar de unde ar trebui să vină acești bani? Apoi trebuie să discutăm despre soluții alternative de finanțare, care ar putea include, de exemplu, și obligațiuni cu impact social, dar nu am investi în așa ceva dacă nu am ști care este randamentul acestei investiții", a explicat Malina Muller, Head of Health Economics, WifOR Institute, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024.

Un apel la acțiune pentru viitorul sănătății publice

Există multiple soluții inovative pentru a atrage finanțare către sistemul de sănătate, cum ar fi obligațiunile de impact social.

"Așadar, perspective diferite, iar pentru toate aceste aspecte sau trei indicatori de performanță cheie avem nevoie de date și vreau să aduc doar o cifră. Am efectuat un studiu în Germania pentru căutarea poverii economice a migrenei, o boală care este adesea subapreciată și subestimată.

Oamenii s-ar putea gândi, bine, ai o durere de cap, nu te simți atât de bine, dar este o boală gravă, care provoacă o mulțime de pierderi de productivitate în activitățile de muncă plătite și neplătite. Am estimat că, pentru anul 2019, a reprezentat aproape 3 % din PIB, având în vedere pierderile de productivitate.

Cred că nimeni nu s-ar fi gândit la acest lucru și nu am fi putut surprinde sau cuantifica acest lucru, dacă nu am fi avut acces la un registru foarte bun și bine întreținut, de exemplu. Așadar, acest lucru este necesar dacă doriți să faceți acest lucru.

Este un apel la acțiune din partea mea și avem într-adevăr nevoie de acest lucru pentru a optimiza alocarea resurselor. Ar trebui să promovăm elaborarea de politici bazate pe dovezi și alocarea de bugete, pentru că, altfel, doar facem lucruri, nu stabilim prioritățile în mod corespunzător și, de asemenea, putem îmbunătăți responsabilitatea și durabilitatea dacă măsurăm cu adevărat ceea ce facem.

Nu vreau să exagerez prea mult cu fel de fel de fraze goale, dar cred că cel mai bun moment pentru a repara un acoperiș este atunci când soarele strălucește, iar în acest moment, vedem deja apariția unor nori grei.

Acesta este motivul pentru care trebuie să decidem sau să găsim date care să ne spună când va ploua cel mai mult și mai întâi și cine ne poate ajuta să reparăm, să întreținem sau chiar să construim acest acoperiș. Pentru aceasta, avem nevoie ca toate părțile interesate din sector să colaboreze și să contribuie cu date. Să le obțină, să le analizeze și apoi să le monitorizeze", a adăugat  în încheiere Malina Muller, Head of Health Economics, WifOR Institute, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel