Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul

vitamina d - FOTO: Freepik
Această vitamină menține sănătatea inimii, prevenind bolile cardiovasculare. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul.

Vezi și: Zavicefta, antibioticul pentru infecții intra-abdominale, pulmonare și intraspitalicești. Farm. Anca Crupariu: Poate fi folosit de la naștere

O analiză sistematică și meta-analiză, publicată în Science Direct, a dezvăluit informații importante despre beneficiile suplimentării cu vitamina D asupra sănătății cardiometabolice. Acest studiu, realizat de cercetători din China și Statele Unite și publicat în Engineering, ar putea avea implicații semnificative pentru strategiile de sănătate publică menite să reducă riscul bolilor cardiovasculare.

Analiză amplă

Analiza cuprinzătoare a examinat 99 de studii clinice controlate randomizate (RCT-uri), implicând un total de 17.656 de participanți, pentru a evalua impactul suplimentării cu vitamina D asupra factorilor de risc cardiometabolici.

Doza medie de suplimentare în cadrul studiilor a fost de 3.320 de unități internaționale (UI) pe zi. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu vitamina D a îmbunătățit semnificativ mai mulți markeri cheie ai sănătății cardiometabolice, inclusiv reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice, a colesterolului total, a glicemiei à jeun, a hemoglobinei A1C și a insulinei à jeun.

Aceste îmbunătățiri subliniază potențialul vitaminei D de a acționa ca o intervenție terapeutică importantă în combaterea bolilor cardiovasculare și a tulburărilor metabolice.

Vezi și: Vitamina D în lunile cu R, mit sau adevăr. Dr. Tudor Ciuhodaru explică. Ce înseamnă supradozajul cu vitamina D

Beneficii țintite pentru populații specifice

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale studiului este accentul pus pe populațiile care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma suplimentării cu vitamina D.

Conform cercetării, populațiile non-occidentale, persoanele cu niveluri bazale de 25-hidroxivitamină D sub 15.0 ng·mL−1, cei cu un indice de masă corporală (IMC) sub 30 kg·m−2 și adulții mai în vârstă, cu vârste de 50 de ani și peste, au experimentat cele mai semnificative îmbunătățiri ale markerilor cardiometabolici.

Descoperirile sugerează că personalizarea strategiilor de suplimentare cu vitamina D în funcție de aceste caracteristici individuale ar putea spori eficacitatea intervențiilor și ar oferi o mai mare protecție împotriva bolilor cardiometabolice pentru grupurile vulnerabile.

Durate mai lungi de intervenție, ce depășesc trei luni, și doze mai mari de suplimentare cu vitamina D au demonstrat, de asemenea, rezultate promițătoare în optimizarea sănătății.

Vezi și: Dr. Simin Aysel Florescu, TEST pentru nevaccinați: Dacă nu vrei să te vaccinezi, trebuie să te mut într-o zonă a spitalului unde nu ești în pericol. Unde? Că tot spitalul e cu risc

Vitamina D - FOTO: Freepik@bellakadife

Implicații pentru sănătatea publică și medicina preventivă

Impactul potențial asupra sănătății publice al acestor descoperiri este considerabil. Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces la nivel global, iar tulburările metabolice, cum ar fi diabetul, sunt în creștere.

Suplimentarea cu vitamina D, atunci când este personalizată în funcție de factori precum vârsta, IMC-ul și nivelurile bazale de vitamina D, ar putea deveni un instrument esențial în medicina preventivă.

Medicii ar putea lua în considerare implementarea unor strategii mai individualizate de suplimentare cu vitamina D pentru a răspunde nevoilor specifice ale diferitelor populații. Această abordare ar putea conduce la o prevenire mai eficientă a bolilor cardiometabolice și ar contribui la reducerea costurilor asociate gestionării acestor afecțiuni cronice, potrivit SciTechDaily.

Direcții viitoare pentru cercetare

Deși rezultatele studiului sunt promițătoare, autorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele din spatele efectelor benefice ale vitaminei D asupra sănătății cardiometabolice.

De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a explora efectele pe termen lung și riscurile potențiale asociate suplimentării cu doze mari de vitamina D.

Având în vedere natura complexă a bolilor cardiovasculare și interacțiunile lor cu alți factori de sănătate, cercetările viitoare ar putea ajuta la rafinarea strategiilor terapeutice și ar putea oferi o mai bună înțelegere a modului în care vitamina D poate fi valorificată în prevenirea bolilor cronice.

Vezi și: Panencefalita sclerozantă subacută, boala gravă la care vă supuneți copiii. Dr. Simin Aysel Florescu: E de netratat așa ceva! Apare la 8 - 10 ani de la infecție

Pas către medicina personalizată

Acest studiu de referință subliniază importanța tot mai mare a medicinei personalizate în optimizarea rezultatelor pentru sănătate. În contextul creșterii poverii bolilor cardiovasculare la nivel mondial, informațiile oferite de această meta-analiză aduc speranță pentru strategii de prevenire mai bine țintite și mai eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel