ARN-ul, glonțul de argint împotriva cancerului. TET2, gena care controlează modul în care ARN-ul influențează ADN-ul

arn - FOTO: Freepik@aiartstock7
Medicii au identificat glonțul de argint împotriva cancerului. Modul în care reacționează pacienții depinde de o singură proteină.

Vezi și: Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că ARN-ul joacă un rol esențial în modul în care ADN-ul este organizat în celule. Această descoperire se concentrează pe o genă numită TET2, care este adesea afectată de mutații în cazurile de cancer.

TET2 ajută la controlul modului în care ARN-ul influențează împachetarea ADN-ului, iar problemele în acest proces pot duce la dezvoltarea cancerului. Această cercetare sugerează noi modalități de a trata cancerul, oferind speranța că, în viitor, ar putea fi create medicamente care vizează direct celulele canceroase, fără a afecta țesuturile sănătoase.

Rolul ARN-ului în reglarea cromatinei

Studiul, publicat în Nature pe 2 octombrie 2024, subliniază rolul cheie pe care ARN-ul îl are în reglarea cromatinei, substanța care împachetează ADN-ul în celule. Prof. He și echipa sa au descoperit că o anumită genă, TET2, ajută la controlul modului în care ARN-ul influențează structura cromatinei printr-un proces cunoscut sub numele de metilare.

Acest proces asigură că ADN-ul este corect împachetat, un pas necesar pentru funcția celulară normală. Atunci când acest mecanism se destramă, pot apărea cancerul și alte condiții grave de sănătate.

Vezi și: De ce are mierea termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după ce expiră

TET2, piesa lipsă din puzzle

De ani de zile, cercetătorii știu că mutațiile în genul TET2 sunt legate de diferite tipuri de cancer, în special leucemie. Cu toate acestea, nu erau siguri care era rolul specific al TET2. Cercetarea lui Prof. He dezvăluie că, în loc să acționeze direct asupra ADN-ului, TET2 afectează ARN-ul, care la rândul său reglează împachetarea cromatinei. Această descoperire rezolvă o enigmă veche și indică noi posibilități terapeutice.

"Am descoperit că TET2 controlează frecvența unei modificări specifice pe ARN cunoscută sub numele de m5C", a explicat Prof. He, potrivit SciTechDaily.

Această modificare atrage o proteină numită MBD6, care este esențială pentru organizarea cromatinei. Când acest sistem este perturbat, pot apărea creșteri necontrolate ale celulelor și cancer, în special în sânge și creier.

ARN-ul, glonțul de argint împotriva cancerului - FOTO: Freepik@vecstock

Glonțul de argint împotriva cancerului

Cel mai interesant aspect al acestei descoperiri pentru cercetătorii în cancer este potențialul de a viza cancerul mai precis. Concentrarea pe calea TET2 le-ar putea permite specialiștilor să dezvolte medicamente care elimină selectiv celulele canceroase fără a afecta țesuturile sănătoase.

"Sperăm că aceasta ar putea fi o bucată de argint pentru a scăpa de doar celulele canceroase", a declarat Prof. He.

Laboratorul său colaborează cu Centrul Polsky pentru Antreprenoriat și Inovație de la UChicago pentru a dezvolta o companie startup axată pe crearea unor astfel de medicamente. Această abordare țintită ar putea marca o schimbare semnificativă în tratamentele actuale împotriva cancerului, care adesea dăunează atât celulelor sănătoase, cât și celor canceroase.

Vezi și: Strugurii negri, efect major asupra creierului. Acad. prof. dr. Vlad Ciurea: Este formidabil. Curăță celula nervoasă

Implicații multiple

Beneficiile vizează mutațiile TET2 și în afara cancerului. Mutațiile acestei gene sunt, de asemenea, legate de o serie de boli legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și diabetul. Această afecțiune, cunoscută sub numele de CHIP, afectează o fracțiune dintre adulții de peste 70 de ani care au celule sanguine mutant TET2 mai predispuse la inflamație.

"Acești pacienți au celule mutant TET2, dar nu au dezvoltat încă cancer. Dacă am putea elimina aceste celule mutante, am putea reduce riscul lor de alte boli inflamatorii" a explicat Dr. Caner Saygin, oncolog la Universitatea din Chicago Medicine. 

Vezi și: CheekAge, testul care prezice riscul de mortalitate. Se ia o mostră de pe obraz și indică metilarea AND-ului

Cromatina, rol

Studiul schimbă, de asemenea, înțelegerea noastră generală despre expresia genelor și reglarea cromatinei. Anterior, cercetătorii știau că o formă de metilare ARN, numită m6A, joacă un rol în expresia genelor.

Descoperirea că m5C este de asemenea implicat sugerează că modificările ARN-ului ar putea fi un mecanism fundamental pentru controlul modului în care genele sunt activate sau dezactivate. Acest lucru ar putea duce la identificarea unor modificări de ARN și mai numeroase implicate în reglarea cromatinei.

"Aceasta este doar vârful aisbergului. Modificarea ARN-ului pe cromatină ar putea fi un mecanism major pentru reglarea transcripției genelor, iar abia începem să descoperim potențialul său complet", a declarat Prof. He.

Descoperirile acestui studiu deschid noi căi pentru tratamentele cancerului, oferind un viitor promițător în care terapiile ar putea viza rădăcina bolii la nivel genetic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel