Suspendarea cardului, prelungirea rețetelor. Wiener, soluții criză Coronavirus: Nu ne permitem să-i punem pe drumuri

Dr Adrian Wiener. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Senatorul Adrian Wiener a spus că temporar, adaos la măsurile din Starea de Urgență pe coronavirus, statul ar trebuie să treacă la suspendarea temporară a cardulului de sănătate, să prelungească sine die rețetele și referatele pentru cronici, iar medicii de familie să poate face telemonitorizare.

Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a dezvăluit la dezbaterea online „Politicile publice: cauză sau soluție pentru criza medicamentelor", organizată de DC Medical, soluțiile pe care parlamentarii le-au adăugat, într-o anexă, la Decretul Stării de Urgență, care sunt în fapt propuneri pentru autoritățile statului implicate în mod activ în lupta contra noului coronavirus Covid-19.

Adoptarea acestor măsuri de către autoritățile care manageriază criza – pentru că Decretul în sine nu poate fi modificat de Parlament-, ar urgenta accesul pacientului la tratamente și medicamente, mai ales al cronicilor,  și ar degreva spitalele de povara internărilor care pot fi evitate, a explicat senatorul. Iată soluțiile prezentate de Adrian Wiener pe fiecare temă în parte:

Suspendarea protocoalelor de prescriere

„În ceea ce privește soluțiile pe termen scurt, acum, soluțiile de a nu avea o criză de aprovizionare mai ales pentru pacienții cronici trebuie implementate de urgență. Câteva soluții: pe de-o parte debirocratizarea prescrierii medicamentelor, temporar suspendarea protocoalelor de prescriere astfel încât scrisorile medicale în baza cărora medicii de familie eliberează anumite medicamente să fie prelungite sine die, să nu mai trebuiască pacientul să intre pe circuit: medic specialist, medic de familie, și să se expună gratuit. După cum știm cu toții, pacientul vârstnic și cu comorbidități este cel vulnerabil la coronavirus Covid-19", a arătat senatorul.

Prelungirea referatelor pentru dispozitivele medicale

„Pe de altă parte, toate referatele prin care sunt recomandate dispozitivele medicale, să nu uităm că mulți pacienți au oxigen la domiciliu, aceste referate au valabilitate de doar 3 luni. Ei trebuie să umble din nou pe la specialiști pentru hârtiile în baza cărora să li se prelungească accesul la aceste dispozitive", a explicat Adrian Wiener.

Medicamentele pentru cronici și birocrația

„Bineînțeles că trebuie și, în baza responsabilității sociale de care tot timpul au dat dovadă, și asociațiile producătorilor și importatorilor de medicamente să contribuie, să zic activ, la prevenirea unei crize de aprovizionare și la accesul pacienților mai ales la medicația cronică, la antidiabetice, hipotensoare, antiagregate, mă rog, statine. Tot ceea ce susține în viață acești pacienți vulnerabili. Nu ne mai putem permite să-i punem pe drumuri acum, nu ne mai putem permite să le condiționăm accesul la medicamente, de hârtii, de scrisori medicale, de referate, de încadrările în grad de handicap, certificatele trebuie să fie prelungite. Cele care sunt trebuie, mă rog, reiterate intermitent, la 3 luni sau la 6 luni. Trebuie să luăm în considerare să suspendăm acest proces birocratic, aceste filtre, cel puțin temporar. Pe multe linii trebuie luate măsuri de operaționalizare a declarațiilor din starea de urgență", a punctat senatorul care este medic, de profesie.

CNAS, mai multă flexibilitate

„Ele sunt niște principii acolo, dar care la un moment dat trebuie operaționalizate și trebuie găsite soluțiile tehnice de modificare a contractului cadru, de modificare a anexelor la contractul cadru dinspre CNAS, de flexibilizare și a activității de zi cu zi", a punctat Wiener.

Medicii de familie și rata internărilor evitabile

„Medicul de familie trebuie să aibă un protocol de telemonitorizare și de consult telefonic sau la domiciliu a acestor pacienți cronici, să scădem rata spitalizărilor evitabile, pentru că acum spitalele vor fi colmatate, așa, într-un termen, cu pacienți cu Covid-19. Nu ne putem permite să interferăm circuitele și să-i punem în pericol pe pacienții cronici care s-ar putea să nu se decompenseze în măsura în care ei sunt monitorizați activ și au acces la medicamente", a arătat demnitarul.

Rețetele prelungite, cardul supendat temporar

„Întotdeauna în România, pentru orice gest medical sau administrativ, pacientul se deplasează, stă într-o sală de așteptare, așteaptă la o coadă să aibă acces la aceste lucruri. Mă refer la rețete, etc. Trebuie suspendată folosirea cardului, practic o mare parte din timpul pe care îl petrecea așteptând prin sălile de așteptare este pentru validarea, de exemplu, a rețetei online, sau validarea consultației cu cardul. Ar trebui suspendată folosirea cardului o perioadă și se poate trece chiar la finanțarea pe istoric și la renunțarea temporară la aceste nenoricite de raportări care practic „ucid" și medicii și pacienții, la figurativ vorbind acum, desigur. Le consumă timpul și resursele. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute într-un interval scurt de timp", a punctat Adrian Wiener.

Măsurile, anexă la Decretul Stării de Urgență

Cu toții, bineînțeles, acum nu mai vorbim de Opoziție sau Putere, cu toții trebuie să devenim parteneri activi. De altfel, aceste soluții le-am înaintat în Comisiile reunite de sănătate ale Parlamentului, ele au fost prinse în documentul anexă care va însoți încuviințarea Stării de Urgență, sigur, ca propuneri. Decretul Stării de Urgență nu poate fi modificat, dar am considerat util a avansa un set de soluții către decidenți, astfel încât să trecem cu toții mai ușor peste această criză, să punem în pericol cât mai puține vieți" a subliniat senatorul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel