Ștefan Răduț (ASPTMR): Lucrul bun care s-a întâmplat pacienților cu tuberculoză în pademie. „Încercam de mult să îl facem”

EXCLUSIV
Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR, a explicat la FOCUS GRUP-ul organizat de DC News și DC Medical, că în timpul pandemiei, în cazul pacienților cu tuberculoză, în afară de neajunsurile cu care s-au confruntat majoritatea bolnavilor cronici, totuși s-a întâmplat și un lucru bun. Un lucru pe care asociația din care face parte încerca de ani de zile să îl implementeze. 

Acum, la început de an doi al pandemiei COVID-19, „lucrurile par un pic mai bune decât la începutul pandemiei”, a arătat Ștefan Răduț, vicepreședinte – Asociația pentru Sprijinul Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), la FOCUS GRUP-ul organizat de DC News și DC Medical. 

„Se spunea, la începutul dezbaterii, că începem să discutăm de finalul pandemiei, dar eu cred că este prematur să discutăm despre asta deocamdată, trebuie să vedem cum evoluăm în continuare. Dar spre deosebire de începutul pandemiei de acum un an, cred că personalul medical a mai căpătat experiență în ceea ce privește lucrul în situație de pandemie. Și atunci nu mai sunt atât de reticenți în a primi pacienți, ceea ce cred că este foarte bine.  Referitor la ce spunea un coleg mai devreme, că oamenii se plimbă prin spital fără măsuri de protecție, acum nu știu, nu sunt expert, nu mă pricep foarte bine, dar știu că sunt roții, zone verzi, adică nu cred că trec din zona roșie în zona verde fără reguli. Dacă fac lucrul ăsta, într-adevăr e grav. Eu sper să nu se întâmple asta”,  spus Ștefan Răduț. 

Tratarea în ambulatoriu, o victorie neașteptată în pandemie

El arat că, paradoxal poate, anul trecut, datorită pandemiei, pacienții cu tuberculoză au avut parte de o îmbunătățire a unei laturi a serviciilor medicale!

 „Accesul la clinici e deficitar în zona patologiilor respiratorii, pentru că majoritatea spitalelor au devenit COVID. Ei cumva s-au împărțit, și-au făcut și zonă non-COVID, în care asigură asistență medicală celorlalți pacienți, dar s-a îngreunat accesul. Să spun că acum pare că începe să se echilibreze cumva. Strict din punct de vedere al tuberculozei, nu e neapărat rău că s-a îngreunat accesul în spital, pentru că noi încercăm să promovăm chestia asta cu tratamentul tuberculozei în ambulator de multă vreme. Am întimpinat o reticență are dn partea cadrelor medicale, iar acum cumva, obligați de împrejurări au început să folosească tratamentul în ambulator și cred că va fi o experiență grozavă pe viitor. Adică, eu, pe partea aceasta de pandemie, văd și lucruri bune care vor rămâne în sistemul nostru cel puțin. 

Accesul la tratament este greoi, pentru că pacienții ori sunt mai reticenți în a se deplasa, când mesajul general este stați în casă, omul acela trebuie să iasă să își ia medicamentele, așa că accesul e destul de dificil. Nu mai vorbesc de tratamentele de linia a II-a, de tratament al tuberculozei care se găsesc din ce în ce mai greu și dispensarele de pneumologie le comandă din ce în ce mai rar. Eu rămân optimist că lucrurile se vor îmbunătăți și că vom avea experiențe bune”, a arătat Ștefan Răduț. 

Întârzieri în diagnosticare și groaza de izoletă

Dar sunt cazuri care rămân nedescoperite pentru că nu vin la control? 

„Da, din ce discutăm cu medicii din țară, sunt cazuri care, din cauza reticenței de a se duce într-un spital care este COVID sau din cauza faptului că mesajul este să stați în casă, omul se duce din ce în ce mai târziu la spital și apar cazuri diagnosticate cu o formă destul de gravă, severă, cu niște complicații destul de grave la plămâni, care sunt tratabile mai greu, cu efort mai mare din partea sistemului medical, al medicilor, și al pacientului în primul rând. Apoi, pentru că vorbeai de comunicare la început, stăm prost la capitolul ăsta, foarte prost. Spre exemplu, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta are un proiect cu caravana mobilă care se deplasează în țară pentru diagnostic, și în unele localități în care a mers caravana  s-a dus așa vestea, nu-mi dau seama, dar cineva dintre localnici a spus „aoleo, vin ăștia să ne ia cu izoleta acum”. Or caravana se ducea să facă radiografii pentru depistarea tuberculozei în forme incipiente ca să fie ușor de tratat. Ei, nu s-a mai dus nimeni la caravană, deși oamenii erau programați de teamă că-i iau cu izoleta”, a spus vicepreședintele Asociației pentru Sprijinul Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă. 

Spitalul – penitenciar, strategia de internare forțată pe care Guvernul a promovat-o până prin august anul trecut, „face efecte negative până astăzi”, a arătat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul dezbaterii: „Un rezultat a avut sigur, iată, fug beneficiarii când vrei să le faci radiografii”. 

„Da, la comunicare stăm foarte prost, instituțiile statului nu au fost apte să comunice. Și oricum știm că în general sistemul medical comunică la pacienți, la publicul larg, destul de deficitar, dar poate vom învăța ceva din toate chestia asta”, a continuat Ștefan Răduț. 

Ce probleme au întâmpinat pacienți cu alte boli cronice, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel