Spitale GOALE luni întregi! Prof dr Vlădescu: numărul internărilor A SCĂZUT CU 70%! Ce pacienți au ajuns în spital

Salon de spital    FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Starea de urgență a însemnat, pentru spitale, o scădere dramatică a numărului de persoane care au fost internate. Ce cazuri au ajuns totuși să fie internate, explică prof univ dr Cristian Vlădescu. 

Prof univ dr Cristian Vlădescu, directorul general al Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, a arătat, la dezbaterea DC Media Group, că numărul de internări în spitale a scăzut dramatic în lunile martie și aprilie. 

„Școala realizează în fiecare lună, pe baza raportărilor de la aproximativ 500 de spitale în contract cu  CNAS, o analiză a o serie de indicatori. Cel mai elocvent în situația dată este numărul de cazuri internate. Și o să vă dau pe două luni la care avem datele definitive, anume lunile martie și aprilie, și facem o comparație 2019 – 2020. În 2019 au fost 334.119 de cazuri internate, în 2020 au fost 239.000 de cazuri. Deci cu o sută de mii de cazuri mai puține. Sigur, dacă vă amintiți, a început starea de urgență cam de la jumătatea lunii martie. În luna aprilie, care a fost toată cu stare de urgență, au fost, în 2019, circa 315.000 de cazuri, iar în 2020, deci anul acesta, au fost 96.000 de cazuri, o scădere de aproximativ 70%. Asta ca să avem o imagine a situației internărilor”, a spus prof univ dr Cristian Vlădescu, la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”. 

El a menţionat că în aceleași două luni indicatorul „durata medie de spitalizare” a crescut, în condiţiile în care majoritatea cazurilor au fost de două tipuri. 

„În ceea e privește alți indicatori, precum durata medie de spitalizare, aceștia au crescut în condițiile în care evident majoritatea cazurilor au fost cele pe de-o parte cu COVID, deci cei bolnavi din cauza infecției cu noul coronavirus, și pe de altă parte urgențe, că practic asta s-au internat, COVID și urgențe în mare măsură. Numărul de urgențe, tot în cele două luni, a fost similar aș putea spune. Spre exemplu în aprilie, ca să dăm o lună care a fost integral în stare de urgență, în 2019 din numărul internărilor 11.628 erau urgențe, în 2020 din total număr de internări 11.426 erau urgențe. Ideea e că s-a păstrat numărul urgențelor, ca număr brut să-i spunem, însă ca proporție a urgențelor în total număr de pacienți internați a crescut de aproximativ 4 ori, de la 3,6 la 11,8”. 

Ce vânătoare de vrăjitoare s-a lansat în România, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel