"Revoluția" transplantului. Prof. dr. Gabriel Oniscu: Putem discuta și de transplantul de la alte specii

transplant - FOTO: Freepik@whispers
EXCLUSIV
Transplantul de organe trece printr-o revoluție tehnologică fără precedent, cu noi metode de prezervare care pot extinde viabilitatea organelor până la 3 săptămâni și progrese spectaculoase în medicina regenerativă. 

Transplantul de organe se află într-o perioadă de dezvoltare accelerată, cu inovații care promit să revoluționeze accesibilitatea și succesul intervențiilor. Profesorul Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, a subliniat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News principalele direcții în care acest domeniu evoluează rapid.

Creșterea numărului de donatori

O primă direcție de dezvoltare vizează creșterea numărului de donatori, o provocare esențială în extinderea accesului la transplant. În paralel, cercetătorii lucrează intens la perfecționarea tehnicilor de prezervare a organelor, cu scopul de a le menține viabile pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ar putea crește semnificativ rata de succes a transplanturilor.

"Transplantul este într-o perioadă foarte prolifică. Este o nouă revoluție în transplant. Sunt anumite direcții principale de dezvoltare. Prima este legată de creșterea numărului de donatori pentru a vedea cum facem transplantul cât mai accesibil. O a doua direcție este cum prezervăm organele mai bine ca să le transplantăm cu mai mult succes. 

O a treia direcție este legată de partea de medicină de regenerare, ca organele să fie reparate înainte de a fi transplantate. Putem discuta și de transplantul de la alte specii, care devine din ce în ce mai de actualitate", , a explicat prof. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Progrese tehnologice

Progresele tehnologice contribuie masiv la această „nouă revoluție” în transplant.

Aparatele noi sunt unul dintre câmpurile cele mai active de transplant. Partea tehnologică se dezvoltă incredibil de rapid. Mașinile care sunt acum pe piață sunt tehnologii de 10-15 ani ca să ajungă la nivelul acesta de maturitate, dar apar în fiecare zi posibilități noi, astfel încât acum putem prezerva organele până la 2-3 săptămâni. 

Sunt grupuri, precum cel din Zurich care au transplantat un ficat după 4 zile de prezervare, iar acum prezervarea ajunge la 7 zile, la nivel de cercetare. Tehnologia se dezvoltă extraordinar de rapid și trebuie să ținem pasul cu ea. E vorba de organe prezervate sub perfuzie", a explicat prof. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Aceste progrese remarcabile oferă speranță pacienților care așteaptă un transplant și marchează un nou capitol în medicina modernă, cu un impact imens asupra sănătății și longevității pacienților din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Margarina - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Legumele crucifere, efect anti-cancer. Reduc inflamația
transplant - FOTO: Freepik@whispers
EXCLUSIV
"Revoluția" transplantului. Prof. dr. Gabriel Oniscu: Putem discuta și de transplantul de la alte specii

Crossuri externe

pixel