Radu Gănescu, COPAC: orice automedicație poate face mai mult rău decât bine
19 noi 2020 / 20:09

Radu Gănescu, președintele COPAC.
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele COPAC, condamnă automedicația și sfătuiește oamenii să vorbească cu un doctor înainte să ia antibiotic.

Radu Gănescu, președintele COPAC ( Coaliția Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice), spune că e o mare nevoie de educare și informare. La dezbaterea online ”Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată de DC Media Group, Radu Gănescu preciza că pacienții au nevoie să știe cum să ia un tratament, să știe când trebuie să meargă la medic înainte de să-și facă automedicație.

”Din cauza sistemului nostru mai birocratic a crescut consumul de antibiotice pentru că imediat ce se întâmplă ceva, primul pas: mergem la farmacie și cumpărăm, fără să ne gândim, dacă are efect pe termen lung, fără să ne gândim dacă chiar avem nevoie de tratament antibiotic, fără să intrăm în contact cu medicul, ceea ce nu e normal. Noi încercăm să le transmitem pacienților și cetățenilor că cel mai bun lucru pe care-l pot face când au o problemă de sănătate este să consulte medicul, să vorbească cu medicul și să nu-și facă automedicație.

Orice automedicație poate face mai mult rău decât bine dacă nu o faci informat și îți poți agrava boala. Și sistemul nostru de sănătate, dacă ne referim la serviciile medicale, din păcate, știm cu toții că avem o problemă cu infecțiile nosocomiale și atunci primul lucru pe care-l facem când ajungem în spital, indiferent de ce problemă de sănătate avem este să fim tratați cu antibiotice. Aici, cumva, ar trebui să se schimbe din ceea ce înseamnă protocoale terapeutice pentru cî noi consumăm mai mult antibiotic decât am avea nevoie.

Acum, în vreme de pandemie, din păcate, lumea ia preventiv antibiotic, cu toate că nu este nevoie, nu ajută cu nimic antibioticul și nu toată lumea trebuie să ia acest tratament. De aici cred că e nevoie de informare”.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Radioterapia activează gene care vindecă inima
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri