Prof dr Simona Ruță, coronavirus: de ce într-o familie nu se îmbolnăvesc toți? Când e contagios virusul

Simona Ruța
EXCLUSIV
Prof dr Simona Ruță, virusolog, prorector cu probleme de cercetare științifică a explicat, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group, când e contagios noul coronavirus și de ce între-o familie nu se îmbolnăvesc toți membrii!

Prof dr Simona Ruță, medic primar epidemiolog, și Prorector cu probleme de cercetare științifică la UMF Carol Davila, a vorbit despre cât de contagios poate fi noul coronavirus și cum se explică unele cazuri, precum cel al pacientului de la Spitalul Gerota, care a infectat un spital întreg, dar nu și familia sa.

„Există mai multe explicații și mai multe motive posibile. Cel mai ușor de acceptat este cel referitor la contagiozitate. Pacientul este contagios cam cu două zile înainte de apariția simptomatologiei. Acest lucru înseamnă că probabil pacientul, atâta timp cât a fost în familie, s-a aflat în incubație fără să elimine cantități importante de virus și fără să constituie un pericol pentru membrii familiei, în timp ce în momentul în care a fost în spital, a dezvoltat simptomatologia de contagios și a pus în pericol personalul medical. De aceea se spune că incubația durează între 0 și 14 zile și asta este și perioada recomandată pentru autoizolare sau carantinare” a spus ea.

Pe de altă parte, mai există și alte lucruri de știut despre COVID-19, în special asemănări sau diferențe față de SARS. „Există și alte explicații posibile care țin de excreția de virus, cât se elimină virus viabil în secrețiile nazale, pentru că aici vorbim de un virus care se elimină în secrețiile nazale, în aparatul respirator superior. O diferență importantă față de ancestorul virusului, virusul SARS, cel care a fost în 2002 - 3003, care se excreta în special în plămâni și la care contagiozitatea era mult mult mai mică”, a mai explicat prof dr Simona Ruță.

De asemenea, despre SARS, medicul mai spune că era contagios doar în perioada în care manifesta simptome.

„Acesta a fost un punct important pentru măsurile de sănătate publică, care a permis mai departe eliminarea acestei pandemii. Un alt lucru se referă la oportunitatea transmiterii, adică la frecvența contactelor pe care le are o persoană infectată și de aici și măsurile de distanțare socială care sunt atât de importante acum și, sigur, putem să vorbim acum și despre diferența de răspuns imun, în special local, la nivelul mucoaseor, dar deja intrăm foarte mult în speculații și intrăm în posibile direcții de cercetare și mai puțin în certitudini la ora actuală”, a precizat epidemiologul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel