A început sezonul accidentelor pe...
Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI de la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu”, a vorbit despre finanțarea unui nou sediu al institutului prin PNRR. Potrivit lui, proiectul este unul „matur” și ar putea benefica de finanțare.
El a arătat, inițial, de ce doar 3 miliarde de euro sunt destinate sistemului medical.
„Dacă vorbim de PNRR, m-a surprins inițial faptul că doar 3 miliarde sunt dedicate sistemului de sănătate, deci ceva mai puțin de 10 %, dar probabil, e foarte posibil ca această - să spunem aparentă - subfinanțare a sănătății să vină mai ales din lipsa de programe mature, pentru că PNRR e un proiect limitat în timp, și dacă nu ai proiecte pe care să le termini repede, nu te încadrezi în timpul de desfășurare, la sfârșit sunt penalități enorme și rămâi cu proiectul neterminat, sau trebuie să plătești din urmă”, a explicat el.
Pe de altă parte, el a mai arătat că proiectul gata din 2005 este fiabil și ar trebui finanțat.
„Acest proiect a fost dus până, în anul 2008, până la stadiul de certificat de urbanism, după care, timp de atât de mulți ani, nu au fost niciodată bani. Când au început să fie bani, ni s-a spus că e vechi studiul de fezabilitate, motiv pentru care l-am refăcut de curând. E un studiu de fezabilitate matur, pe care l-am discutat și cu reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și care au zis același lucru: un proiect matur, care poate fi făcut mâine, deci poate să înceapă. Sigur că lucrurile nu sunt niciodată simple și încă mai am oarece emoții, dacă proiectul noului sediu a Institutului de boli cardiovasculare va intra sau nu în finanțare între primele proiecte, după spitalele regionale. Eu știu că este printre puținele proiecte cu studiul de fezabilitate dus la capăt, cu studiu geodezic, cu tot ce trebuie, ca să poată să beneficieze de un proiect tehnic și apoi de prima cupă de excavator. Acest lucru s-ar putea petrece în 6-7 luni, dacă lucrurile merg așa cum trebuie”, a explicat el.
Sigur că și în timpul pandemiei ne-am confruntat cu ceva probleme, dar am început, încă din luna martie, să facem circuite separate și am reușit să asigurăm un flux continuu al pacienților cu Covid, care aveau nevoie de îngrijire cardiovasculară de specialitate; nu am refuzat niciun astfel de bolnav, am făcut și tehnici inovative sau - să spunem - complicate pentru acești pacienți, însă, din păcate, avem două mari probleme: prima este cea seismică. Expertiza din 2015 comandată de Ministerul Sănătății a arătat că suntem în clasa de risc seismic 2A, adică n-o să se prefacă la primul cutremur de peste 5,5 grade într-un morman de moloz clădirea în care ne aflăm, dar va suferi daune semnificative și bineînțeles - așa se afirmă în expertiză – victime multiple din rândul pacienților și a personalului medical.
A doua problemă este că suntem într-o clădire care n-a fost proiectată niciodată pentru un asemenea institut, tot ce am făcut noi în ultimii 20 de ani, iar spitalul pe dinăuntru arată la fel de bine ca orice spital din Occident, problema sunt zidurile și stâlpii pe care nimeni nu-i vede, decât dacă coboară la subsol. Această clădire a devenit de mult neîncăpătoare, nu putem avea explorări pe loc, aici în institut de tipul CT, RMN cardiac, nu putem extinde aria de pacienți, nu putem extinde sălile de operații, suntem sufocați, nu ne mai putem dezvolta și suntem condamnați la stagnare, în condițiile în care facem chirurgie de vârf, inovativă, numai anul trecut am făcut peste 170 de pacienți operați minim invaziv cu înlocuiri de valve în inimă, fără să se mai taie pieptul pacientului. Suntem unul din centrele de excelență din Europa, după Polonia suntem singurul centru de excelență din Europa de sud est recunoscut pe plan internațional”, a mai precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...