Prof dr Romulus TIMAR: Diabetul, arie terapeutică cheie pentru PNRR. „Prevenția trebuie să înceapă din grădiniță”

Diabet
EXCLUSIV
Prof.dr. Romulus TIMAR, președinte al Societății Române de Diabet, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea online intitulată „PNRR-urgențe pentru sistemul național de sănătate”, de ce trebuie prevenit diabetul și ce le lipsește pacienților cu această boală cronică, în ciuda faptului că România este singura țară din UE cu o lege a diabetului. 

„La ora actuală, diabetul zaharat reprezintă una dintre principalele boli cronice netransmisibile. Dacă ne referim la România, prevalența diabetului zaharat este cuprinsă între 11 și 12%, ceea ce înseamnă că una din 9 persoane adulte are diabet zaharat. În majoritatea cazurilor, 90-95%, este vorba de diabet zaharat de tip 2, iar restul de diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat insulino-dependent. După cum știm cu toții, diabetul zaharat este a patra cauză principală de mortalitate, duce la orbire, fiind în țările dezvoltate cauza principală de cecitate, este cauza principală de amputații la nivelul membrelor inferioare și în același timp este cauza principală a stadiilor finale ale bolii cronice de rinichi. Diabetul zaharat, același timp, crește riscul de boli cardiovasculare de 2 până la 4 ori, riscul de insuficiență cardiacă de 3 ori. De altfel, persoanele cu diabet zaharat au ca și cauză principală de deces bolile cardiovasculare”, a explicat Prof.dr. Romulus TIMAR, Președinte Societatea Română de Diabet, EXCLUSIV la dezbaterea online DC Media Group intitulată „PNRR-urgențe pentru sistemul național de sănătate”. 

cel mai important lucru, pe care va trebui pus accent în Planul Național de Redresare și  Reziliență (PNNR) este prevenția diabetului, a punctat specialistul. Iar stilul de viață sănătos, care e esențial pentru a evita apariția aceste boli cronice devastatoare, trebuie să fie învățat de la cele mai fragede vârste, or asta ar trebui să fie un punct principal în PNNR.  

Avem medicația gratuită, dar nu punem accent pe prevenție

Diabetul zaharat, în special diabetul zaharat de tip 2, este o afecțiune care poate fi prevenită. Și acesta este cel mai important lucru. România este unica țară din Uniunea Europeană care are deja o lege de prevenție a diabetului zaharat. De altfel, aceasta este prima lege de prevenție a unei boli cronice din România. Prevenția diabetului zaharat poate fi realizată printr-un stil de viață sănătos, iar măsurile de prevenție trebuiesc aplicate din grădiniță, din școală, din licee, în facultăți, și trebuie extinse nu numai la specialiști de diabet ci la întreaga specialitate a medicilor din România. Pe de altă parte, un punct important este depistarea precoce a diabetului zaharat. Iată de ce screening-ul diabetului zaharat trebuie efectuat și un rol important în acest caz îl au medicii de familie. Odată depistat precoce, este important să trecem la un tratament efectiv al acestei afecțiuni.

În România există Programul național de diabet. Important este, în tratamentul diabetului zaharat, pe de-o parte, tratamentul farmacologic, și România este printre puținele țări din lume în care accesul la toate clasele de medicamente este complet gratuit. Avem la dispoziție, dacă ne referim la insuline, toate insulinele moderne, analogi rapizi de insulină, analogi ultrarapizi de insulină, analogi bazali de insulină, avem la dispoziție medicația antidiabetică non-insulinică de vârf, cum sunt agoniștii de receptori de GLP-1, inhibitorii co-transportorului de tip 2 pentru sodiu și glucoză. Repet, această medicație este disponibilă, este gratuită.

Însă, la fel de important ca și tratamentul farmacologic este educație  persoanelor cu diabet zaharat. Și aici e un lucru important, cred că ar trebui să fie menționată această educație, care este la fel de importantă ca și tratamentul farmacologic, să fie decontată de casele de asigurări de sănătate. Tot la fel de importantă este monitorizarea și automonitorizarea persoanelor cu diabet zaharat, și, în același timp, important pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la dispozitive moderne de control glicemic, cum este automonitorizarea glicemică continuă și, foarte important, la pompele de insulină, mă refer în principal la pompele de insulină de generația a treia, cele moderne, care duc la creșterea calității vieții persoanelor cu diabet zaharat”, a punctat prof dr Romulus Timar. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel