Prof. dr. Șerban Bunbenek, la lansarea volumului „Pandemia Covid-19 în România”: „este o boală extrem de complicată”

Prof dr Șerban Bubenek. Foto: DC News
Prof. dr. Șerban Bubenek, coautor al volumului „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române, a vorbit la lansarea volumului, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Volumul „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române, practic, o monografie a bolii COVID-19, a fost lansat și transmis în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele SRATI și coautor al lucrării, a vorbit în cadrul emisiunii, descriind în câteva cuvinte afecțiunea care a bulversat toată planeta în ultimele șase luni. „Boala COVID-19 s-a dovedit a fi o boală extrem de complicată, o afecțiune sistemică care lezează în mod primar endoteliul vascular și în lipsa unui management terapeutic precoce adecvat și individualizat poate duce la pneumonie COVID-19 și sindrom de detresă respiratorie a adultului, acești pacienți putând dezvolta ulterior și alte insuficiențe organice și pot deceda, chiar dacă nu sunt vârstnici și chiar dacă nu au avut alte comorbidități importante anterior”, a spus el.

De asemenea, el a mai menționat diferențe față de alte virusuri cunoscute până acum. „Această infecție nouă, spre deosebire de toate virusurile respiratorii pe care le-am cunoscut până în prezent, are o capacitate de a produce un proces de upregulation a citokinelor și chemokinelor, în același timp cu un proces invers de downregulation la nivelul interferonului Alfa, care e principalul nostru mecanism de apărare antiviral.

Pe de altă parte, ca în toate infecțiile bacteriene și virale, răspunsul inadecvat al gazdei la infecție joacă un rol absolut critic în fiziopatologia apariției la pacienți, care prezintă valori crescute ale markerilor de inflamație precum  interleukinele 1 - 6, proteinele C reactivă, feritina și, nu în ultimul rând, chiar și markeri ai inadecvării coagulării precum d-dimeri”, a mai spus el.
Mai multe detalii puteți găsi în materialul video atașat

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel