Prof dr Codreanu, despre antiinflamatoarele nesteroidiene în reumatism: „Nu există nicio contrandicație”
04 noi 2020 / 07:02

Medicamente
EXCLUSIV
Prof dr Cătălin Codreanu a explicat, la DEZBATEREA DC MEDICAL, că pacienții nu trebuie să întrerupă tratamentele recomandate de medic, pentru că nu există contraindicații așa cum se credea, pe fondul pandemiei de COVID-19. Cei care iau AINS fără prescripție, trebuie să nu depășească doza recomandată. 

Reputatul reumatolog Prof dr Cătălin Codreanu a explicat, la la DEZBATEREA DC MEDICAL, că rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) este important în tratamentul afecțiunilor reumatice. 

„La  fel cum multe lucruri în cursul pandemiei COVID-19 actuale, ceea ce am crezut la un moment dat s-a dovedit în timp să nu fie pe de-a-ntregul adevărat. (...) Cu certitudine antiinflamatoarele nesteroidiene pot să fie folosite pentru tratamentul simptomatic al diverselor dureri reumatice, împreună cu alte medicamente. Nu există nicio contraindicație, nicio interdicție legată de lucrul acesta, inclusiv în perioada pandemie cu SARS CoV-2. Trebuie manifestată prudență, trebuie avut grijă la reacțiile adverse frecvente, mai ales digestive, cardiovasculare. Trebuie luate medicamentele protectoare cu care de obicei ele sunt asociate, în primul rând protectoarele pentru tubul digestiv”, a spus prof dr  Cătălin Codreanu. 

El spune însă că, la fel ca la orice alt medicament, nici la AINS nu trebuie depășită doza recomandată. 

„Concomitent, însă, trebuie să spun că ibuprofenul în mod particular, este foarte frecvent folosit, nu neapărat în doze antireumatice, ci este folosit pentru tratamentul durerilor de cap, ale simptomelor minore, și dozele care se folosesc pentru un astfel de efect sunt doze mult mai mici, sunt așa-zisele doze care se pot cumpăra fără o prescripție, fără o recomandare medicală. (...) Oricum însă nu trebuie să exagerăm cu niciunul dintre acestea, nu trebuie să credem că ele ar avea un efect profilactic, ci să le folosim doar dacă și numai atunci când ele sunt necesare”, a punctat prof dr Cătălin Codreanu. 

Care este medicamentul folosit și în reumatologie care are rezultate notabile în formele grave și medii de COVD-19, aflați în video: 

 

Ştiri Recomandate

Platforma de programare la vaccinare a fost optimizată: sunt disponibile informații suplimentare
Vopseaua de ouă conține și mai multe chimicale. Studiu ANPC
Horoscop. Zodia care va primi vești bune și se va adapta oricărei situații
Elimină petele arse de pe fierul de călcat cu paracetamol
Angela Merkel se va vaccina mâine cu AstraZeneca
BUSPIRONUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri