Pe ce se duc banii din Sănătate. Claudiu Năsui: Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român

pe ce se duc banii din sanatate - FOTO: Freepik@iherphotography
EXCLUSIV
Pe ce se duc banii din Sănătate. Cum sunt cheltuiți banii și care este soluția ca pacientul român să fie pacient european în propria țară. De ce spitalele noastre nu arată precum cele din Occident.

Pe ce se duc banii din Sănătate. Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România” cum se împart banii din sistemul medical.

”Există nevoia de a concilia aceste nevoi infinite cu resurse finite. Întrebarea e cum folosim acele resurse finite cât mai bine. Sumele de bani pe care le dă statul român pentru Sănătate nu sunt mici. Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român.

Faptul că dăm mai puțini bani decât Franța, Elveția, Luxemburg, este pentru că suntem săraci. Dăm peste tot mai puțin. Mai mulți bani, vor face ceva mai bine, dar întrebarea este că dacă banii pe care îi dăm în sistem, care nu sunt puțini, o să meargă și mai bine”, a spus Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.

Câți bani alocă statul pentru serviciile de sănătate

Sumele alocate pentru serviciile de sănătate au crescut în ultimii 8 ani de 5 ori. În anul 2006, statul alocă 10 miliarde de lei pentru Sănătate, iar de atunci sumele au crescut exponențial, ajungând în anul 2023 la peste 70 de miliarde de lei.

”Avem un număr de pacienți care a scăzut cu 20% în condițiile unor cheltuieli în creștere și am ajuns la cheltuieli de 72 miliarde de lei. Suntem pe un trend descendent al populației, cu cheltuieli din ce în ce mai mari, per pacient sume care sunt consistent mai mari, dar fără să vedem o creștere a calității.

Lucrurile acestea se întâmplă din mai multe motive: risipă, corupție. Există în București cazuri de echipamente foarte scumpe care zac nefolosite în spital. Din varii motive zac nefolosite. Este un caz de risipă”, a mai spus Claudiu Năsui.

Cum se împart sumele

Potrivit datelor prezentate de Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, banii alocați pentru Sănătate se împart între administrațiile publice locale și bugetul de stat. Cea mai mare sumă provine de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și anume 54 de miliarde de lei. Ministerul Sănătății contribuie cu 19 miliarde de lei, iar UAT-urile au o contribuție mai mică decât alții, precum ONG-urile și nu numai.

Cheltuielile CNAS pentru decontarea serviciilor și subvențiile pentru salarii

”CNAS are în România un statut foarte special. Este asiguratorul de stat care este și monopol de stat de stat pentru ceea ce înseamnă pachetul de bază. Multe țări au o piață de asigurări de sănătate. În Olanda, Elveția nici măcar nu au asiguratori de stat. Au adoptat modele care să permită concurența pe piața de asigurări.

În România, sistemul de sănătate a avut o singură mare reformă și anume că s-a dat permisiunea privaților să ofere bunuri și servicii. Dacă nu era această permisiune, eram cu toții prizonieri în acest monopol de servicii al statului și ar fi mers și mai rău.

Ideea unei reforme nu este să dăm mai mulți bani. Întrebarea este cum poți să faci o reformă neutră bugetar. Cum facem ca banii să fie cât mai bine folosiți”, a mai spus Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.

Cheltuileile CNAS sunt bazate, în mare parte pe decontarea serviciilor. 27 de miliarde de lei se duc pe acest sector. O mică parte sunt cheltuieli privind medicamentele, concediile medicale și costurile administrative.

O bună parte din cheltuilei sunt reprezentate de subvențiile pentru salarii în spitalele de stat și programele naționale de sănătate, care au cheltuilei mai mici decât salariile.

Potrivit raportului, 7.8 mld. lei sunt cheltuileile cu programele naționale de sănătate, în timp ce decontarea serviciilor are cheltuieli de 27 miliarde de lei, iar subvențiile pentru salariile din spitalele de stat au alocate 3,7 miliarde de lei. 

Cu medicamentele CNAS cheltuile 3 miliarde de lei. 3,7 miliarde de lei sunt cheltuileile cu concediile medicale, iar cheltuielile cu costurile administrative se ridică la 580 miliarde de lei.

 

Reformă bugetară

Claudiu Năsui a vorbit de o reformă neutră din punct de vedere bugetar. Se dorește ca banii aceștia mulți care merg spre sănătate să fie cheltuiți mai eficient, astfel încât să se obțină maximul de sănătate per leu cheltuit.

Demonopolizarea CNAS este prevăzută în reforma bugetară prezentată de Claudiu Năsui. Ce prevede aceasta:

- Opt-out de la CNAS

- Deschiderea pieței de asigurări de sănătate

- 150 lei/lună pentru fiecare român

- Bolnavii cronici și patologiile cu tratament acoperit de programe naționale rămân la CNAS

- Asigurarea cuprinde același pachet de bază ca acum

Avantajele dreptului de a alege în Sănătate

- O  piață de asigurări de sănătate concurențială este soluția pentru o sănătate mai bună

- Creșterea calității prin concurență

- Un sistem redistributiv

- Atragerea de mai mulți bani în sănătate

- Asigurare universală de sănătate

- Reducerea corupției din sănătate

- Câștiguri prin eficientizare

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel