Pacienții cu Covid, afectați de două ori: nu doar de boală, ci și de accesul limitat la recuperare

Radiografie pulmonară Sursa foto: CNN
EXCLUSIV
Conf. Dr. Paraschiva Postolache a fost prezentă în emisiunea Academia de Sănătate, prezentată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre recuperarea pacienților cu Covid.

Pandemia a afectat pacienții cu Covid nu doar prin faptul că s-au îmbolnăvit, ci și prin faptul că, după însănătoșire, au avut dificultăți în accesul la terapia de recuperare.

Conf. Dr. Paraschiva Postolache a fost prezentă în emisiunea Academia de Sănătate, prezentată de academicianul Irinel Popescu și a vorbit despre recuperarea post Covid.

„Reabilitarea respiratorie este un tratament foarte complex, nu mai este medicina a treia, așa cum consideram noi la început, în studenție, când spuneam că există medicina primară sau medicina preventivă, medicina secundară care se referă la terapia farmacologic propriu zisă, și medicina a treia, care era medicina de reabilitare. Acum, practic, reabilitarea, cel puțin cea respiratorie sau pulmonară, trebuie aplicată cât mai precoce în orice afecțiune și toate ghidurile și pentru BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva) și pentru astmul bronșic și pentru neoplazii și pentru bronșiectazii, recomandă ca reabilitarea pulmonară să se aplice cât mai precoce. Deci, din stadiile inițiale ale afecțiunii respective și cât mai precoce și în exacerbări, pentru că beneficiile acestui tratament complex sunt extrem de multe și foarte vizibile chiar de la prima ședință”, a explicat ea. Medicul care a aprofundat această specialitate spune că de când a început pandemia au fost numeroase restricții, abia de curând având posibilitatea să interneze pacienți pe fiecare pat din secție.

„De anul trecut internăm preponderent pacienți care au avut Covid, din zona Moldovei dar și din restul țării, pentru că suntem singura clinică dotată cu echipă completă, dar și cu aparatură de vârf pentru evaluarea acestor pacienți. Din păcate, numărul celor internați nu este foarte mare, dar numărul celor aflați pe lista de așteptare este foarte mare. O perioadă am putut interna maxim 2 pacienți într-un salon cu patru paturi, deci a trebuit să respectăm și noi niște restricții. Acum, de câteva luni, putem interna pe fiecare pa câte un pacient, așa cum spuneam, avem 25 de paturi.

Durata de internare la noi încercăm să o ducem până la două săptămâni, pentru ca pacientul să aibă timp să învețe cât mai mult dintre exercițiile care sunt în programul de reabilitare, pentru că ele sunt foarte multe.

Am făcut o evaluare pe la începutul anului și aveam deja peste 400 de pacienți post

Covid care au fost internați, cu toate aceste restricții. De atunci numărul lor a crescut foarte mult, dar pe lista de așteptare avem aproape 300 de pacienți”, a mai explicat ea.

Deocamdată nu este posibilă internarea de zi sau în ambulator, așa cum era înainte, din cauza pandemiei.

„Încă nu ne putem permite reabilitare prin internare de zi, tot din cauza restricțiilor existente la ora actuală. Înainte făceam și internare de zi, pacientul venea dimineața, intra apoi în programul de reabilitare, venea apoi următoarea zi și își continua programul sub stricta supraveghere medicală. Și mai făceam prin sistemul de ambulatoriu, dar la ora actuală nu ne putem permite prin sistemul de ambulatoriu”, a mai explicat ea.

Detalii găsiți în materiealul video atașat.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel