Mihai Lixandru: cu 75% mai puține teste de depistare a HIV/SIDA față de anul trecut
01 dec 2020 / 15:29

Medic
EXCLUSIV
Mihai Lixandru, director de proiect la Asociația Română Anti-SIDA, spune că pandemia COVID a dus a scăderea numărului de teste de depistare a HIV/SIDA cu 75% față de anul trecut.

Mihai Lixandru, director de proiect la Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), a declarat, la dezbaterea online de Ziua Internațională de luptă împotriva HIV/SIDA, dezbatere DC Media Group, că în primele șase luni ale acestui an s-au realizat cu 75% mai puține teste de depistarea a HIV/SIDA decât în aceeași perioadă a anului trecut. ”Lucru care ne îngrijorează”, afirmă acesta. După ieșirea din starea de urgență au fost redeschise centrele de testare comunitară ale ARAS, iar efectul s-a văzut imediat: o creștere a numărului de cazuri pozitive.

”În perioada aceasta  vorbim despre Săptămâna Internațională a testării, o săptămână în care vrem să le reamintim oamenilor că nu există doar coronavirus. Deși în 2020 vorbim foarte mult despre asta, mai este o epidemie - de HIV - care este în plină desfășurare, care are 30 de ani, să nu uităm că există aceasta și e important să testăm și pentru asta. De aceea, ARAS desfășoară un proiect prin care trimitem auto-teste acasă. A devenit foarte dificil pentru oameni să ajungă la servicii de testare”, afirmă Mihai Lixandru.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Când să-ți dea de gândit o durere puternică de cap
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri