Medicina dentară digitală. Prof. Dr. Doron Haim: această tehnologie nu înlocuiește medicul

Prof dr Doron HAIM la Acdemia de Sănătate
EXCLUSIV
Prof. Dr. Doron Haim a explicat la Academia de Sănătate ce înseamnă digitalizarea în medicina dentară și cât de departe s-a ajuns în folosirea inteligenței artificiale în acest domeniu.

Dorin Haim a fost invitatul emisiunii Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu. Invitatul a vorbit despre implementarea digitalizării și a inteligenței artificiale în medicina dentară, despre avantajele pe care le aduce, atât privind precizia, cât și scurtarea timpului, dar și în ce privește rezultatul final al lucrărilor dentare.

Potrivit lui, inteligența artificială nu poate înlocui medicul, dar poate fi o „unealtă” foarte eficientă în mâna medicului.

„În stomatologie se utilizează toate sistemele de inteligență artificială. Adaptăm tehnologia la nevoile medicilor stomatologi.

E foarte important să vă spun că această tehnologie nu înlocuiește medicul. Sunt tot felul de programe care ne ajută să ajungem și să rezolvăm mai ușor cazurile și ne dă nouă, ca medici, posibilitatea să știm exact unde mergem și să nu începem o operație și să nu știm exact ce vrem să facem.

Digital dentistry, care de fapt eu o practic foarte mult la centrul medical – este un centru de stat, al patrulea din Israel - aici am dezvoltat o secție de stomatologie unde se fac foarte multe tratamente cu anestezie generală”, a explicat medicul.

La fiecare cinci secunde se face o lucrare dentară în lume

Apoi a făcut un scurt review despre începutul folosirii tehnologiei în medicina dentară.

„Dacă ne uităm cum am început stomatologia digitală, am început cu amprentele, pe care toți le cunoaște, avem o lingură de luat amprentă, cu materiale de silicon, care se introduc în cavitatea bucală și se ia amprenta dinților la arcada superioară și inferioară.

Introduceam lingura asta în cavitatea bucală și nu știam exact cum siliconul pătrunde în toate locurile în care trebuia să pătrundă, pentru a obține o amprentă corectă.

În 1985 s-a inventat un scaner. Și a fost creat un sistem care are un scaner intraoral plus un program de computer care, de fapt, creează restaurarea protetică în mod automatic și digital.

La fiecare 5 secunde se creează o astfel de lucrare în lume și până acum s-au creat cam 50 de milioane de lucrări protetice prin sistemul acesta.

Acest sistem s-a inventat în 1985 și ne-a dat posibilitatea să creăm restaurări protetice mult mai avansate, prin sistemul digital”, mai explică medicul.

Timpul de realizare, înjumătățit: o singură ședință

Doron Haim mai arată, apoi, care sunt etapele și cât de mult s-a scurtat timpul pentru realizarea unei lucrări dentare.

„Prima etapă este scanarea arcadei pe care vrem să lucrăm, vedem cum arată scanarea pe program, după aia este un program de inteligență artificială care, de fapt, creează acea restaurare protetică pe care vrem s-o creăm.

Tot sistemul lucrează pe 16 puncte. Deci se iau 16 puncte de pe dintele vecin sau cel pe care noi îl fotografiem în cavitatea bucală, care noi vrem să fie dintele de reper, iar prin cele 16 puncte de creează o morfologie individuală a pacientului.

Încă un mare avantaj al acestui sistem este scurtarea a etapelor pe care medicul trebuie să le parcurgă până se creează această lucrare.

Timpul se scurtează cu mai mult de jumătate. Toate aceste se fac într-o singură ședință la cabinetul stomatologic. Pacientul vine o singură dată la cabinet, și toate acestea se creează într-o singură ședință. Toată lucrarea se face în cabinetul medicului dentist, fără tehnician”, mai explică medicul. De altfel, este este unul donter primii medici care a început să utilizeze anestezia generală pentru a ajuta pacienții cu risc medical.

De asemenea, medicul a mai vorbit despre tehnologia pe baza difuziei de căldură, folosită în imagistică, în detectarea precoce a cancerelor cavității bucale.

Prof. dr. Doron HAIM este director al Departamentului de Medicină Dentară de la Centrul Medical Assaf HaRofeh, afiliat Universității din Tel Aviv, afiliat Facultății Maurice and Gabriela Goldschleger, care aparține Universității din Tel Aviv. Profesorul Doron HAIM este în același timp chairman al Asociației Israeliene de Medicină Dentară Digitală și Asistată de Computer, este co-fondator și președinte al unei alte asociații israeliene, Israeli Mobile Dentistry Non Profit Organisation „Prof. Dr. Adi A. Garfunkel” și, în același timp, profesor asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. 

Detalii găsiți în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel