Medicament NOU pentru diabet! Prof dr TIMAR, despre avantajele pacienților români

Diabet
EXCLUSIV
România este una dintre puținele țări din lume în care tratamentul pacienților cu diabet este decontat integral de către stat. Prof dr Romulus TIMAR explică exact care sunt avantajele pacienților români și de ce mai este nevoie. 

Prof dr Romulus TIMAR, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a explicat, la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de DC Media Group, care sunt avantajele pacienților români cu diabet și ce trebuie făcut pentru a reduce incidența acestei afecțiuni  are, printre alte mari probleme, dă și o sensibilitate mare și periculoasă la COVID-19. Sunt trei pași importanți în abordarea acestei maladii, spune profesorul. 

Etapele esențiale ale programului de diabet

„La ora actuală avem parțial aprobată Legea diabetului zaharat, este prima lege de prevenție într-o afecțiuni, care a apărut în România. Este un pas important. În cadrul diabetului zaharat, există trei perioade. Cea mai importantă este cea de prevenție. Iar cred că prevenția diabetului zaharat este importantă, și ne referm la tipul 2 de diabet zaharat, lucrul posibil și teoretic ușor, dar foarte greu de pus în practic, și anume un stil de viață sănătos. Să se mănânce ce ar trebui, să se facă o activitate fizică corespunzătoare, ca să prevenim apariția obezității. Dacă reușim aceste lucruri, prevenim apariția diabetului zaharat de tip 2. 

Al doilea pas foarte important este depistarea diabetului zaharat. Adesea, diagnosticul diabetului zaharat este foarte des fortuit. Ar fi bine ca depistarea lui să fie una activă, la persoanele cu risc. Și anume la cele care au rude cu diabet, la femeile care au născut, persoanele obeze, cele cu hipertensiune arterială, cele cu boli cardiovasculare. La peste 45 de ani ar fi bine să se facă o glicemie pe nemâncate. Iar dacă valorile acesteia se încadrează în prediabet sau chiar în diabet zaharat este important ca persoanele respective să fie îndrumate pentru un consult specializat în tratarea diabetului zaharat. 

Iar al treilea lucru foarte important este ca odată depistat diabetul să se înceapă un tratament corespunzător, cât mai precoce. Și acest tratament nu trebuie să se rezume doar la terapia farmacologică, trebuie să cuprindă: modificarea stilului de viață, persoana cu diabet să ducă o viață normală, alimentație corespunzătoare, cu activitate fizică. Al doilea element important este tratamentul farmacologic, care trebuie să fie prescris de medicul specialist, folosind molecule inovatoare în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, la care pacienții din România au acces. Foarte importantă este și educația pacientului cu diabet zaharat și la fel de important este controlul glicemic al acestor pacienți”, a arătat prof dr Romulus Timar. 

Accesul la tratament

Pe partea de tratament, lucrurile stau mult mai bine, a arătat specialistul. 

„Progresele în ceea ce privește diabetul zaharat au fost majore. Atât în ceea ce privește diabetul zaharat de tip 1, cât și în ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2. Dacă ne referim doar la insuline, la ora actuală în România se folosesc cele mai moderne insuline existente la nivel mondial, și anume analogi de insulină cu acțiune prelungită, analogi de insulină cu acțiune rapidă și ultrarapidă, ba mai mult decât atât, folosim în diabetul diabetului zaharat de tip 1 pompe de insulină, unele dintre ele, cele augmentate cu senzori fiind foarte moderne. Referitor la tratamentul diabetului zaharat de tip 2 avem în România la dispoziție absolut toate clasele de medicamente moderne, care se folosesc pe plan mondial în managementul acestei afecțiuni, ba mai mult decât atât, România este unul dintre puținele state în care tratamentul diabetului zaharat este absolut gratuit”, a spus el. 

Injecția de făcut o dată pe săptămână

Noutatea, însă, este o terapie de ultimă oră care va fi accesibilă și pacienții români, a arătat prof dr Romulus TIMAR, președintele Societății Române de Diabet. 
„Mai mult, dacă ne referim la diabetul zaharat de tip 2 sunt terapii moderne care permit, spre exemplu, administrarea unei singure injecții o dată pe o săptămână, și care pe lângă un control glicemic bun, în condiții de siguranță, fără risc de hipoglicemii și fără creșteri în greutate, realizează în paralel și o protecție cardiovasculară și renală. Deci, practic, vorbim de molecule moderne care au o serie de efecte deosebit de benefice”, a arătat prof dr Romulus Timar. 

Care sunt problemele cu care se confruntă pacienții cu HIV/SIDA, aflați din video: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel