Ce trebuie să știi dacă ai...
Terapia cu anticoagulante nu trebuie amânată la majoritatea pacienților cu un accident vascular cerebral recent atribuit unei bătăi neregulate a inimii, conform unei noi analize, potrivit Reuters.
Reunind datele din patru studii randomizate care au implicat aproape 5.500 de pacienți cu fibrilație atrială și un accident vascular cerebral recent, cercetătorii au constatat că începerea anticoagulantelor orale directe - care previn formarea cheagurilor de sânge - în termen de patru zile a fost sigură și eficientă.
Aceste medicamente includ Xarelto de la Johnson & Johnson JNJ.N sau Eliquis de la Bristol Myers Squibb BMY.N și Pfizer PFE.N.
Fibrilația atrială poate duce la formarea unor cheaguri de sânge în inimă care se dislocă și ajung la creier, provocând un accident vascular cerebral. Substanțele anticoagulante pot preveni formarea cheagurilor, dar acestea cresc, de asemenea, riscul de sângerare la nivelul creierului, astfel încât a fost o practică comună să se aștepte o perioadă de timp după un accident vascular cerebral înainte de a le începe.
Pe baza siguranței observate în analiza actuală, „beneficiile inițierii precoce a tratamentului anticoagulant sunt clare”, a declarat într-o declarație conducătorul studiului, Nick Freemantle de la University College London.
„Această abordare asigură că tratamentele cruciale nu sunt întârziate sau ratate, în special pentru pacienții care sunt externați din spital”, a mai spus el.
Pacienții au fost împărțiți în două grupuri, 2 691 primind anticoagulante în termen de 4 zile și 2 750 începând administrarea pastilelor în ziua a 5-a sau mai târziu.
Incidența fie a accidentelor vasculare cerebrale recurente cauzate de cheaguri de sânge, fie a accidentelor vasculare cerebrale cauzate de sângerări la nivelul creierului a fost de 2,1% în cazul administrării precoce a anticoagulantelor și de 3,0% în cazul tratamentului întârziat, au raportat cercetătorii în The Lancet.
Nu a existat nicio creștere a sângerărilor cerebrale în grupul cu tratament precoce. Cu toate acestea, puțini pacienți din studiu au suferit accidente vasculare cerebrale care au afectat creierul în mod extensiv, ceea ce ar fi crescut riscurile de sângerare asociate cu începerea imediată a anticoagulantelor.
Un editorial publicat împreună cu studiul concluzionează că, în general, rezultatele favorizează inițierea precoce a anticoagulării orale la pacienții cu accidente vasculare cerebrale legate de fibrilația atrială, în special la cei cu leziuni cerebrale mai mici.
Cu toate acestea, editorialul a remarcat câțiva factori suplimentari pe care furnizorii trebuie să îi ia în considerare.
„Aderarea la praguri stricte predefinite de inițiere timpurie sau târzie ar putea simplifica excesiv complexitatea” de a decide când să înceapă anticoagulantele, a remarcat acesta. Acesta a declarat că ar trebui să existe o evaluare a altor comorbidități, inclusiv vârsta înaintată, alte medicamente luate și fragilitatea, atunci când terapia întârziată cu anticoagulante „ar putea deriva un beneficiu sporit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce trebuie să știi dacă ai...
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de...
Dosare penale pentru concediile...
Managerii și șefii de secție,...
Ce se întâmplă cu taxa CASS pentru...
Milioane de români vor rămâne fără...
Un tribunal a redeschis un proces controversat privind concedieri...
Un nou studiu demontează miturile legate de întârzierea terapiei...