Farmaciștii, pregătiți să vaccineze. Cătălina Pintea (ADRFR): Numărul doritorilor s-a dublat doar într-o lună de zile

Farmacistii - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Farmaciștii care vor și sunt interesați să obțină avizul de vaccinare trebuie să urmeze un curs de pregătire. Numărul celor interesați a crescut semnificativ

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, pentru a putea vaccina populația, farmaciștii trebuie să treacă printr-un curs de pregătire.

Cursul are o durată de 5 zile, 25 de ore, și cuprinde o formare teoretică și practică.

Potivit Cătălinei Pintea, reprezentantul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), numărul farmaciștilor care vor să urmeze un astfel de curs a crescut foarte mult, aceasta fiind o veste bună pentru pacienții care vor să se vaccineze anti-gripal și nu numai.

"Vorbim acum de 250 de farmacii care sunt înscrise - lista a fost actualizată - și peste 1000 de farmaciști care au urmat cursurile postuniversitare pentru pregătire. Am vorbit mai devreme de procente. Vreau să vă spun că gradul de ocupare a locurilor de la cursurile postuniversitare pentru vaccinare în farmacie este de 100% în momentul de față, ceea ce pentru noi este îmbucurător.

Aș dori în primul rând să salut decizia Ministerului Sănătății de a introduce pe lista de compensate și gratuite a vaccinului gripal și așteptăm cu nerăbdare în decembrie și introducerea celorlalte șase vaccinuri. Mă refer aici la: meningococic, HPV, pentru hepatita B.

Vreau să subliniez încă o dată responsabilitatea pe care ne-o dă nouă, ca farmaciști, colegilor mei farmaciști, eliberarea vaccinurilor în farmaciile de circuit deschis, farmaciile comunitare. În primul rând în ceea ce privește partea de comunicare și aici vreau să vorbesc de rolul pe care îl au farmaciștii pentru informarea pacienților și a populației în general, despre beneficiile vaccinării și despre recomandările medicale pentru acestea.

Și la fel, ne dorim să fim implicați activi și în activitatea propriu-zisă de vaccinare.

Ne bucură faptul că numărul farmaciilor și numărul farmaciștilor a crescut în acest moment.

Milităm pentru includerea în cadrul strategiei naționale de vaccinare și întărirea rolului farmacistului prin implicare activă în vaccinare, nu numai prin ceea de informare și de comunicare și ne-am dori ca ghidurile pentru serviciile farmaceutice pentru implementarea acestora în farmacii să fie definitiv. Începem aici cu primul ele care reprezintă vaccinarea", a declarat  Cătălina Pintea, Președinte ADRFR, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".

Farmaciștii sunt esențiali în procesul de prevenție și vaccinare

Practic, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) dorește extinderea categoriilor de vaccin, de la vaccinul gripal, la celelalte vaccinuri, pentru ca acestea să fie accesibile în farmacii și cât mai aproape de beneficiari, de pacient.

"Absolut. Și cred că următorul vaccin ar fi cel împotriva HPV și militez cu tărie și cred în implementarea serviciilor farmaceutice în farmacii. Sunt suporterul numărul unu.

Colegii noștri farmaciști sunt foarte bine pregătiți pentru a face lucrurile astea. Suntem esențiali în primul rând în ceea ce privește campaniile de prevenție", a mai spus Cătălina Pintea.

În încheiere, Cătălina Pintea, reprezentantul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a spus că atestarea farmaciștilor spre vaccinarea populației continua și că numărul doritorilor s-a dublat de la o lună la alta.

"Atestarea farmaciștilor continuă. În luna septembrie au început și sunt încă în derulare. Chiar acum, la începutul lunii octombrie, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București organizează cursuri.

Săptămâna trecută, au fost colegi de la Cluj.

Noi ne dorim ca acoperirea să fie cât mai mare. De aceea eu sunt foarte bucuroasă că practic numărul lor s-a dublat doar într-o lună de zile și ne-am dori să acoperim atât urbanul, cât și ruralul, ca să ajungem la absolut toți toți pacienții", a conchis Cătălina Pintea.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel