Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Sistemul privat poate să aducă o contribuție extrem de importantă în sistemul sanitar românesc, întrucât dispune de resurse, are experiență și are specialiști. Pentru asta, ar trebui simplificată și adaptată la realitatea actuală legislația.
„Aș împărți lucrurile în trei categorii. De ceva ani simțim că suntem implicați, ca și mediu privat, în discuțiile cu Ministerul Sănătății. Sunt de 9 ani în Regina Maria și nu pot spune că de 9 ani se întâmplă acest lucru. Sunt câțiva miniștri care au dat importanță sistemului privat de sănătate și ne-au ascultat, și credem că putem să aducem o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere legislativ, cât și din punct de vedere al planului național strategic al Ministerului Sănătății", a afirmat Fady Chreih, CEO Regina Maria, la forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019, organizat de DCMedia Group.
„Primul lucru de care aș vorbi ar fi faptul că avem o experiență în Regina Maria, suntem prezenți în 16 județe în momentul de față, și am făcut investiții în infrastructură medicală în ultimii ani de 75 de milioane de euro. Absolut toate profiturile pe care le-am făcut în această companie au fost 100% reinvestite, în infrastructură medicală, în creare de infrastructură medicală, spitale, centre de imagistică, laboratoare și așa mai departe, și credem că înțelegem foarte bine nevoile pacienților din cele 16 județe în care activăm și ne mai uităm cu atenție la încă 5 județe și înțelegem nevoile pacienților. E clar că nu credem că poate să existe un sistem privat fără un sistem public și-n același timp credem că nu poate să existe un sistem public fără un sistem privat", a subliniat CEO-ul.
Un al doilea pilon la care sistemul privat ar putea avea o mare contribuție și o valoare adăugată, ar fi prevenția.
„Sunt 1,5 milioane de abonați în momentul de față în România, care folosesc abonamentele medicale și care vedem cum folosesc din ce în ce mai multă prevenție medicală, degrevând - o dată - sistemul public de cheltuieli, și mai mult decât atât, degrevând sistemul public de lucrurile operaționale. Vă dați seama că vorbim de persoane active din forța de muncă, care folosesc sistemul privat pe baza abonamentelor medicale. Și avem, cu ajutorul Ministerului de Finanțe, de ceva timp deductibilitate fiscală pe abonamentele medicale, lucru care a fost extrem de apreciat de mediul privat și pentru care am lucrat de destul de mult timp alături de Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe și Comisiile din Senat și Camera Deputaților", a detalia Fady Chreih.
Un al treilea pilon unde contribuția sistemului privat ar putea fi smenificativă ai fi cel al legislației.
„Lucrurile cresc exponențial, se schimbă exponențial, nevoile pacienților se schimbă, și vedem cum alte țări au inițiativă și preiau inițiativă legislativă, și mă refer la Uniunea Europeană, dacă ne uităm la Polonia, dacă ne uităm la Cehia, și nu vorbesc de Franța sau Germania, ci mă uit mai aproape de zona noastră. Și credem că putem să fim un partener de dialog, atât al Ministerului Sănătății cât și în Parlament, pe zona de legislație. Aș da un exemplu, ca să fiu concret. Telemedicina. Sunt din ce în ce mai puțini imagiști în România, medici care pot să interpreteze corect și precis și este nevoie de o legislație modernă, adaptată, pe care Polonia a adoptat-o în 2008, apropos de cum poate să fie remote interpretate lucrurile din punct de vedere imagistic", arată reprezentantul Regina Maria.
El crede că dezvoltarea telemedicinii ar putea fi extrem de benefică mai ales pentru regiunile unde nu sunt suficienți experți pe toate domeniile.
„Și vă dau un simplu exemplu, sunt județe în România, în momentul de față, care au un singur medic imagist care poate să interpreteze imaginile respective. Așadar credem că legislația trebuie să fie adaptată. Da, poate să facă remote de pe laptop, poate primi informația de oriunde. Conceptul pe care-l vedem e că pot să stea zece medici imagiști în București și să interpreteze pentru zece județe. Nu mai este nevoie ca medicul să stea lângă pacient din perspectiva interpretării. Asta se întâmplă deja în 6 țări din Uniunea Europeană, da, au acorduri pe zona aceasta. Credem că legislația este dificilă și greoaie, nu vorbesc de multiplele modificări aduse Legii 95 sau a altor norme de la Casa Națională de Sănătate, și credem că putem să aducem valoare adăugată ca mediu privat, atât cu consultanță, experți, expertiza noastră".
Ca o provocare pentru guvernanți, Fady Chreih a pus o întrebare cheie:
„Cum facem să vorbim mai mult despre prevenție și mai puțin despre cazuri dificile în ultimul stadiu? Și asta cred că este cem mai important, în momentul de față, pentru pacienții din România".
Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...