De ce trebuie vaccinat și adultul. Dr Sandra Alexiu explică

Vaccin FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Dr Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a vorbit și despre legea vaccinării în cadrul dezbaterii ”Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”.

Vaccinare, Sandra Alexiu. Invitată la dezbaterea online ”Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, organizată de trustul de presă DC Media Group, dr Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, consideră legea vaccinării, în forma sa de proiect, ”bine structurată pentru că aduce într-un singur loc și într-un singur document nu atât măsuri de coerciție, așa cum s-a discutat în mod exagerat”, cât și măsuri pentru toate grupele de risc sau grupele din care fac parte persoanele susceptibile.

Aceasta a amintit că în România există o schemă națională de vaccinare doar pentru copii, deși în majoritatea statelor lumii funcționează programe de vaccinare și pentru adulți, și pentru vârstnici.

”Și important de spus asta. Noi vaccinăm adulții pentru că deja când ajungem la vârsta a treia vaccinurile își fac un pic mai greu efectul datorită imunosenescenței în sensul că bătrânii reacționează mai greu, viteza de reacție este mai scăzută și atunci este nevoie să protejăm din timp. Doar vaccinând în copilărie nu asigurăm un titlu protector pentru tot restul vieții, și pentru că este nevoie de rapeluri este bine să ne gândim mai ales la persoanele care au anumite riscuri. Să vaccinăm și în perioada de adult și de-asta este mare nevoie să gândim o astfel de schemă. Pentru că dacă reușim să facem vaccinarea și la adult putem să asigurăm o protecție pentru bolile prevenibile prin vaccinare pe termen mai lung”, detaliază dr Sandra Alexiu.

Medicul de familie a amintit despre vaccinarea împotriva tetanosului, care atunci când Institutul Cantacuzino produce anatoxină, nu costa atât de mult. ”În momentul în care nu mai avem anatoxină tetanică și avem doar din import vaccin, care are prețul mult mai mare, a scăzut rata vaccinării și nu este de durată atât de lungă încât să ne asigure câțiva zeci de ani. Trebuie făcut un rapel la 10 ani o dată, ceea ce înseamnă că ar fi necesară luarea în calcul a unei astfel de scheme în care să vaccineze adultul. Și nu e vorba doar de tetanos. Acesta e numai un exemplu. Am putea să amintim persoanele care au nevoie de vaccinare la adult - cele care trec printr-o perioadă afectată imunologică, o boală sau o procedură terapeutică, oricare dintre acestea poate afecta sistemul imunitar încât poate distruge toată memoria imunologică. Unui pacient cu transplant, de exemplu, e nevoie să-i refaci toate vaccinurile pentru că el nu mai este deloc acoperit cu niciun fel de anticorpi protectori”, explică dr Sandra Alexiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel