Dr Florentina Furtunescu, despre vaccinurile care întăresc organismul contra noului coronavirus

Conf dr. Florentina Furtunescu, Expert în Sănătate Publică și Prorector Strategie instituțională, evaluare academică și calitate la Universitatea de Medicină Carol Davila
EXCLUSIV
Conf. dr. Florentina Furtunescu, expert în Sănătate Publică la UMF Carol Davila, a vorbit, în cadrul dezbaterii ”Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile”, organizată de DC Media Group despre beneficiile vaccinării în cazul anumitor boli, cât și în contectul pandemiei de COVID-19.


Conf dr. Florentina Furtunescu, Expert în Sănătate Publică și Prorector Strategie instituțională, evaluare academică și calitate la Universitatea de Medicină Carol Davila, a adus în discuție grupele vulnerabile de populație, pentru care, multe țări fac eforturi în ceea ce privește vaccinarea ca formă de prevenție în fața anumitor maladii.

"Săptămâna mondială a imunizării este întotdeauna un motiv să ne întărim mesajele de susținere pentru vaccinare. Acum, pandemia de COVID-19 de adaugă la eforturile noastre, un motiv suplimentar. În multe țări există preocuparea de a crește acoperirea cu vaccin gripal și cu vaccin pneumococic pentru anumite categorii de populație vulnerabile la cele două boli. Vorbim în special de populația vârstnică, populația cu afecțiuni cronice, vârstnicii instituționalizați, cu prioritate. Atât vaccinul pneumococic, cât și vaccinul gripal, se folosesc de mai mulți ani de zile, există experiențe remarcabile în privința eficacității lor în lumea reală. Nu vorbesc despre aprobarea vaccinului ci vorbesc despre utilizarea lui în practică, pe scară largă, despre beneficiile la nivel populaționar", a explicat medicul în cadrul dezbaterii.

Potrivit medicului deși nu există deocamdată un vaccin împotriva noului coronavirus, vaccinul accinul gripal și vaccinul pneunococic ar putea întări organismul pentru a face față mai bine luptei cu voala cauzat[ de SARS-COV2.

"Este important de înțeles de către toți oamenii obișnuiți, care nu sunt neapărat experți în materie, dar pot să fie beneficiari, că nici vaccinul gripal și nici vaccinul pneunococic nu te protejează de infecția COVID-19, dar există șansa ca oricare dintre noi să facă și gripă,și covid, și pneumonie, iar aceste infecții pot să vină succesiv sau aproape simultan, și în condițiile în care suntem vaccinați, organismul reacționează mai bine la riscul de infecție, la gripă, la pneumonie, și atunci are resurse mai multe și mai bune să reacționeze la infecția cu coronavirus", a mai spus medicul.

Mai mult, dr. Florentina Furtunescu subliniază importanța extinderii vaccinării la grupele vulnerabile,

"Este bine să extindem vaccinarea la grupele vulnerabile, în special în rândul vârstiniclor. Vaccinarea antigripală la personalul medical este un demers care este bazaat pe dovezi științifice și în plan populațional, este un interes de sănătate publică, pentru că susținând vaccinarea și crescând acoperirea vaccinală cu acele vaccinuri, diminuăm riscul de apariție a celor două boli și, în principal, ajutăm oamenii să lupte mai bine la infecția cu coronavirus", a subliniat medicul.

 

Urmăriți întreaga dezbatere aici.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel