De ce Japonia și Coreea de Sud nu au multe cazuri de cancere. Cum sunt conviși să meargă la medic. Loreta Păun. Este extraordinar

cancere - FOTO: Freepik@pressfoto
EXCLUSIV
De ce Japonia și Coreea de Sud nu au multe cazuri de cancere. Ce terapii folosesc medicii din cele două țări

De ce Japonia și Coreea de Sud nu au multe cazuri de cancere. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România” ce rol pot avea asigurările complementare ar putea contribui la rezolvarea unor probleme din sistemul medical. 

”Despre rolul asigurărilor complementare de sănătate se vorbește de multă vreme. Bugetul din Sănătate pare a fi veșnic limitat și prioritizarea intervențiilor de la bugetul de stat reprezintă o necesitate. Trebuie să compensăm cu ceva acest deficit și chiar dacă solidaritatea trebuie să rămână principiul de bază pentru a asigura accesul la serviciile medicale necesare pentru toți cetățenii, asigurarea unor surse suplimentare de finanțare este la fel de importantă. 

Asigurările complementare reprezintă o perspectivă importantă pentru că oferă pacienților șansa nu numai de a beneficia de servicii medicale atunci când au nevoie, dar și de posibilitatea de a accesa terapii noi, inovative, scumpe, dar care devin salvatoare de viață. 

Această abordare poate să schimbe semnificativ paradigma în sistemul sanitar și poate să îmbunătățească accesul la îngrijiri medicale și la creșterea calității îngrijilor medicale.

Medicina, nu a viitorului, ci a prezentului, este o medicină preponderent tehnică de înaltă performanță. E o medicină a digitalizării, a inteligenței artificiale și lucrul acesta trebuie să se întâmple și în România”, a spus dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”. 

De ce Japonia și Coreea de Sud nu au multe cazuri de cancere

”De curând, am avut șansa de a efectua o vizită oficială în Japonia și Coreea de Sud, unde în cadrul vizitelor tehnice am văzut ce înseamnă prevenție pusă în practică. Colegii noștri japonezi și coreeni au reușit să scadă incidența și mortalitatea prin cancerele care pentru ei reprezentau o problemă, pe vremuri. 

Profilul s-a modificat și pe măsură ce crește speranța de viață, crește și incidența diverselor boli cronice și a cancerelor. Coreea de Sud reușește să facă screening, în fiecare an pentru principalele tipuri de cancere, aproape 23 de milioane de oameni. E o cifră mai mult decât impresionantă.

Am putea urma modelul lor, am putea implementa modelul acestor bune practici de la țările care au reușit deja să stăpânească lupta în domeniul cancerului, cel puțin în ceea ce privește prevenția.

Poate că asigurările complementare nu se referă, neaparat, la prevenția în sine, cât la compensarea acelor cheltuieli de la bugetul de stat care ar permite bugetului de stat să susțină programe reale, valide de prevenție pentru cele 5 tipuri de cancere principale care sunt cuprinse la acest moment în legea dedicată combaterii și prevenirii cancerului. 

Ar fi o soluție extraordinară. Putem imagina un model care să cuprindă grupele de risc pentru principalele tipuri de cancere, mai ales că avem deja ceva experiență prin proiectele pe fonduri europene”, a mai spus dr. Loreta Păun.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel