Cristian Vlădescu: prevenția se referă la oameni sănătoși și totdeauna va fi presiunea să ai banii pentru cei deja bolnavi
24 apr 2020, 18:59

Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Cristian Vlădescu, specialist în sănătate publică, în management sanitar, a vorbit în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile” organizat de grupul de presă DC Media Group despre reducerea cheltuielilor de tratament, prin prevenție.

Cristian Vlădescu, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate și profesor la Școala Națională de Sănătate Publică și Management, specialist în management sanitar și sănătate publică, a fost invitat în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile” organizat de grupul de presă DC Media Group. El a vorbit despre reducerea cheltuielilor cu tratamentele, prin prevenție, respectiv imunizare.

„Legislația la noi spune explicit și imperativ: fondurile sunt utilizate pentru tratamente curative; pentru prevenție sunt bani care vin de la Ministerul Sănătății. Sigur, atunci când s-a înființat sistemul de asigurări, în anii 1997-1998, avea o rațiune în sensul de a crește fondurile, rațiune pe care o avem și acum, de altfel, mergându-se pe ideea că dacă faci disjungerea asta preventiv-curativ nu o să mai fie presiune pe fondurile de prevenție, în mod evident prevenția se referă la oameni sănătoși și totdeauna va fi presiunea să ai banii pentru cei care sunt deja bolnavi. Dar asta este o problemă legislativă, deci ca atare poate fi ușor îndreptată.

Probabil s-ar putea discuta, de acum înainte, să rămână ca prevenția să fie parte a politicii sanitare majoritare, sau principală la Ministerul Sănătății, dar în același timp sunt diferite scheme de imunizare în care se spune imunizarea se face doar la grupele de risc: că e personal sanitar, copii, bătrâni etc, și aceștia sunt acoperiți de scheme gratuite; ceilalți - li se reomandă să-și facă și ei vaccinul, inclusiv la gripă. Pentru cei la care nu acoperă statul vaccinarea, probabil că n-ar fi nici deplasat nici lipsit de eficacitate și eficiență ca respectivele vaccinuri să aibă tratamentul unui medicament”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?