Conf. dr. Simin Florescu: nu prea ne putem baza pe imunitatea de grup
04 iul, 07:31
Conf. Dr. Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală, a fost invitată la Academia de Sănătate, unde a vorbit despre modul în care este gestionată pandemia într-un spital de linia 1 în lupta cu COVID-19.
Pandemie Covid-19
EXCLUSIV

Conf. Dr. Simin Aysel Florescu, invitata academicianului Irinel Popescu, a vorbit la Academia de Sănătate despre cum „se vede” situația pandemiei dintr-un spital de linia 1 în lupta cu COVID-19. Ea crede că lucrurile sunt mai puțin simple decât par dinafară, iar imunitatea de grup, spre care s-a țintit în unele state, nu este chiar așa de sigură. „Lucrurile văzute din exterior par foarte simple: te imunizezi, imunitatea durează câteva luni; dar se pare că imunitatea nu e așa cum se credea, a propos de modelul suedez și imunitatea de grup. Se pare că nu ne prea putem baza pe imunitatea de grup”, a menționat ea. 
Medicul a arătat apoi că un lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că ne confruntăm cu o boală nouă. „Ceea ce este primordial de înțeles de către lumea mai degrabă non-medicală este că noi ne confruntăm acum cu o boală cu totul nouă și că învățăm lucrurile din mers. Diferă foarte mult de SARSCoV 1, diferă de MERSCoV. Acelea au fost niște boli care teoretic sunt produse de virusuri asemănătoare, la care numărul de cazuri a rămas cantonat undeva la 8.000 la SARSCoV 1 și la 3.000 de cazuri la MERSCoV, deși MERSCoV avea o mortalitate uriașă, 35%, a rămas cantonat la câteva mii de cazuri, 2000 spre 3000, pe când în cazul SARSCoV 2, lucrurile stau foarte diferit din punctul de vedere al contagiozității. Deci lucrul ăsta e cel mai de speriat, pentru că se transmite extrem de repede, iar tabloul lui clinic, chiar dacă nu este încărcat de o mortalitate imensă ca la MERSCoV, totuși, afectează nu numai grupele de risc. Și lucrul ăsta îl vedem cu stupefacție la persoanele tinere și fără factori de risc”, a mai spus ea.
Medicul a mai arătat c o mortalitate de 2, 3 sau 4% „înseamnă morbiditate și mortalitate foarte mare, înseamnă încărcarea sistemului sanitar și o dificultate foarte mare în a opri transmiterea și dacă mai dăm și de un virus ca în acest caz în care imunitatea nu este certă de lungă durată și neavând nici mediație și nici vaccin, lucrurile devin imprevizibile. Și de lucrul ăsta încercăm să ne ferim”.

Mai multe detalii puteți afla din materialul video atasat.


Ştiri Recomandate

Posibil nou organ, descoperit în spatele nasului! Ce rol are și cum de nu a fost văzut până acum
Știrile zilei - 22 octombrie: cele mai importante știri din sănătate
Focar de COVID-19 la un club sportiv: opt persoane infectate
Apa de gură care te-ar scăpa de coronavirus
Centru de Excelență în Telemedicină, lansat de FDA
Vaccin nou care protejează de HPV și cancer de col uterin
6 alimente bogate în vitamina D
INDACATEROLUM + GLICOPIRONIUM - prospect
RAMIPRILUM - prospect
GANCICLOVIRUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri