Durerea și disconfortul în jurul...
Două centre din România au reluat transplantul de cornee, este vorba despre un centru privat din București și unul din Iași. Conf. dr. Marian Burcea a fost prezent în emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre această procedură medicală.
Potrivit lui, este necesară o bancă de cornee în România. „Noi, vizavi de banca de cornee am rămas în urmă, în timp ce lucrurile în Europa se mișcă. În Cehia există o bancă de cornee, este o bancă americană cu sediul în Cehia. Va trebui să înaintăm și noi”, a spus el.
Despre sursa de la care provine corneea, medicul mai spune că poate fi extinsă de la persoane aflate în moarte cerebrală, chiar și la persoane care nu mai au activitate cardiacă.
„Sursa de la care provine corneea – persoane aflate în moarte cerebrală la care se cere consimțământul familiei și pentru globii oculari. Dat fiind că prelevarea globilor oculari se poate face de la un donator fără activitate cardiacă, la care sigur, organele sunt mai dificil de prelevat, însă globii oculari pot fi prelevați”, a mai spus el.
Medicul a mai arătat că este foarte importantă încrederea oamenilor în transplant.
„Aici sunt două probleme: această mediatizare, încrederea populației pentru a dona, pentru că un pacient poate reda două vederi, pentru că sunt doi ochi - și cu o mai mare extindere a posibilității de a dona și de a recolta ochi, lucrurile pot fi mult mai bune.
Am început destul de bine, dar practic noi ne-am întors cu niște ani, adică facem ce s-a făcut în anii anteriori și trebuie să mergem european, adică trebuie să diversificăm tehnicile de chirurgie, Aici am stat de vorbă cu doctorul Victor Zota și vom pune în aplicare un plan de a merge prin spitalele cel puțin din București să căutăm posibili donatori, nefiind vorba, desigur, de oameni care au activitate (cardiacă, n.r.). Pentru că noi avem pregătit niște substanțe care pot ține corneea fresh între trei și cinci zile – asta e un lucru bun, dar repet, această mediatizare și această informare la nivel medical ar trebui să se găsească într-o bancă de cornee, pentru a închide circuitul. Ba, mai mult, aș spune că o bancă de cornee la un moment dat se poate autofinanța, la fel cum se finanțează și în statele din vestul Europei plus, ar trebui să mai facem o școală, să mai trimitem doi-teri tineri pentru a învăța noile manevre”, a mai explicat medicul.
Aflați mai multe detalii din materialul video atașat:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...