Chirurgia laparoscopică are costuri mari, dar amortizabile. Constantinoiu: Nu este o pierdere de bani, ci un câștig

chirurgia laparoscopica. FOTO Pexels @ Vidal Balielo Jr.
EXCLUSIV
Prof. Silviu Constantinoiu a vorbit, în exclusivitate, de importanța chirurgiei laparoscopice, dar și de amortizarea acestui gen de operații.

”Chirurgia evoluează în acord cu noile tehnologii, încet, încet își face apariția și inteligența artificială în planificarea operațiilor, în reconstrucții tridimensionale”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul Academiei de Sănătate la care a fost invitat prof. Silviu Constantinoiu.

”Acum se știe, evoluția medicinei de-a lungul vremii a fost în paralel cu evoluția societății și cu evoluția tehnologică a omenirii. Din punctul acesta de vedere, trebuie să recunoaștem că în ultimii ani este un salt uriaș și dacă ar fi să mă refer întâi la partea de imagistică, de diagnostic al bolnavului.

Gândiți-vă ce era odinioară să faci o simplă palpare a abdomenului sau, cel mult, poate o ecografie, ce înseamnă acum să poți face un CT, un RMN, să faci o reconstrucție 3D a unei arterografii sau a unei tomografii, în care întorci pe toate planurile piesa respectivă și chirurgul are o imagine extraordinară asupra intervenției care ar avea să urmeze.

Pe de altă parte, trecând de la tehnicile tradiționale, care își păstrează și ele indicația, în anumite cazuri, chirurgia laparoscopică, chirurgia toracoscopică, a luat un avânt extraordinar. E drept că pare că este cu un cost mai ridicat, în realitate bolnavii având o perioadă de spitalizare mai scurtă și o evoluție favorabilă și o inserție socială mai rapidă, prețul acesta este amortizat cu mult față de costul instrumentarului și al întregii tehnici.

Din punctul acesta de vedere nu este o pierdere de bani, aș spune că este exact pe dos. Dar lumea nu știe asta și spune că o trusă de chirurgie laparoscopică costă atât, un clip costă atât, o pensă costă atât, dar toate acestea combinate ajută la o evoluție favorabilă a bolnavului și taie foarte mult din costurile post-operator, când bolnavul poate fi externat a doua zi, există și chirurgie de o zi, se operează dimineața iar seara pleacă acasă.

Gândiți-vă cât stătea un bolnav cu o colecistită acută căruia îi supura plaga în spital și stătea 2-3 săptămâni. Deci din punctul acesta de vedere este un câștig”, a explicat prof. Silviu Constantinoiu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Chirurgia, "vioara princeps" în cancer. Constantinoiu: De ce chirurgia să fie privată? Să suporte CNAS indiferent că ești internat la stat sau privat

Intervenția chirurgicală a pacientului oncologic este o componentă fără finanțare asigurată. Profesorul Irinel Popescu a dezbătut această problemă alături de profesorul Silviu Constantinoiu, la Academia de Sănătate, în exclusivitate la DC Medical.

Chirurgia oncologică are un rol important atât în diagnosticul cât şi în tratamentul cancerului.

”Aș vrea să dezbatem o problemă legată de finanțare, plecând de la premisa că cel puțin la București, dar nu numai, în sectorul privat este într-o continuă dezvoltare. Câteodată se completează cele două sisteme. Ce nu poate rezolva sistemul de stat, rezolvă sistemul privat sau invers.

Bolnavul cu cancer este un bolnav protejat, un bolnav susținut. Din cele trei componente ale bolnavului cu cancer și anume chimioterapia, radioterapia și chirurgia, primele două sunt destul de bine acoperite”, a spus profesorul Irinel Popescu la Academia de Sănătate.

Costuri ridicate

Tratamentul în afecțiunile oncologice este unul scump. Odată diagnosticat cu cancer, viața omului de schimbă în totalitate.

Imunoterapia aduce costuri foarte mari, dar reușește Casa Națională și Ministerul Sănătății să le acopere, la fel pentru radioterapie. Sunt acoperite și în sistemul public și în sistemul privat. E foarte bine pentru că vorbim de bolnavi cu cancer, vorbim de un diagnostic extrem de sensibil pentru opinia publică, care afectează pacientul, familia.

Din păcate, singurul segment neacoperit financiar este chirurgia. La un moment dat a existat o dezbatere în societatea românească plecând de la intenția unui ministru al sănătății să compenseze și intenția chirurgicală.

Câteodată prognosticul unui bolnav cu cancer depinde în mai mare măsură de operație și de felul în care este realizată operația decât de celelalte tratamente”, a mai explicat Irinel Popescu. Citește mai departe AICI.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel