Cele trei categorii de pacienți cronici care trebuie să își facă vaccinul antigripal. Daniela Bartoș: Previne o agravare a bolii

cele trei categorii de pacienti cronici care trebuie sa isi faca vaccinul antigripal - FOTO: Freepik@prostock-photo
EXCLUSIV
Cele trei categorii de pacienți cronici care trebuie să își facă vaccinul antigripal pentru a preveni agravarea bolii. O viroză respiratorie sau o gripă pot fi fatale în cazul acestora.

Cele trei categorii de pacienți cronici care trebuie să își facă vaccinul antigripal pentru a nu accentua boala sau, chiar mai rău. O viroză respiratorie sau o gripă pot fi fatale în cazul acestor pacienți. 

Gripa este o boală infecţioasă respiratorie, cauzată de virusurile gripale. Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C şi D, dintre care tipul A este cel mai răspândit. Influenza B este mai puțin frecvent și determină forme mai ușoare. Tipul C este foarte rar întâlnit şi determină infecţii cu simptome uşoare, iar virusul influenza D nu provoacă îmbolnăviri omului. Virusurile influenza A se clasifică în mai multe subtipuri, în funcţie de două proteine (de exemplu, AH1N1, AH3N2).

Prof. dr. Daniela Bartoș, medic primar cardiologie, a explicat în exclusivtate la DC MEDICAL în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii” care sunt cele trei categorii de pacienți care trebuie să își facă vaccinul antigripal

”Dintotdeauna un bolnav care îngrijește bolnavii cu un profil cronic are obligația să recomande pacientului ceea ce este bine pentru sănătatea lui, între acestea inscriindu-se inclusiv vaccinarea antigripală sau antipneuomcocică. Nu de puține ori, la finalul unui bilet de externare, scriem că pacientul se va vaccina antigripal anual și odată la 5 ani va face vaccinarea antipneumococică, acolo unde considerăm că acest lucru îl poate proteja de gravitatea sau agravarea afecțiunii cronice pe care o are. 

Nu sunt numai bolile de inimă. Sunt și bolile pulmonare pe care le are și alte categorii de afecțiuni care pot fi agravate în contextul unor stări gripale sau simple viroze respiratorii”, a spus prof. dr. Daniela Bartoș, medic primar cardiologie, în exclusivtate la DC MEDICAL în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”

”Ce pacient cu afecțiuni cronice ar trebui să meargă mâine la farmacie și să își procure vaccinul antigripal”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.

”Oricare dintre pacienții care au insuficiență cardiacă, hipertensiune complicată, boală cronică de rinichi, boala pulmonară cronică va fi îndrumat să își facă vaccinarea antigripală și dacă nu a făcut-o să o facă și pe cea pneumococică.

Oricare dintre pacienții cronici este dependent de un medic din policlinică, un medic de familie care îl urmărește pe parcursul evoluției, iar din discuția pe care o are cu acesta, va trebui să îi explice care este sensul acestei vaccinări. Sensul fiind acela de a preveni o agravare a bolii de fond pe care o are prin contractarea unei viroze respiratorii sau stări gripale care nu întotdeauna este foarte simplă”, a mai subliniat prof. dr. Daniela Bartoș, medic primar cardiologie, în exclusivtate la DC MEDICAL în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”.

Cine este expus riscului de a face gripă

Anual, aproximativ 20 % din populație se infectează cu virusul gripei și una din patru persoane infectate are simptome de gripă. Copiii se infectează puțin mai mult decât adulții din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat. De asemenea, copiii riscă să se infecteze mai mult din cauza practicilor igienice insuficiente.

Categoriile cu risc mare sunt:

- vârstnicii

- persoanele de orice vârstă cu afecțiuni cronice (de exemplu, boli de inimă, probleme pulmonare și respiratorii și diabet sau probleme imunitare)

- femeile gravide șicopiii cu vârsta sub cinci ani.

Aceștia riscă să facă o boală mai severă decât cei care sunt în general sănătoși.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel