Câți anesteziști sunt în România la 100.000 de locuitori și câți ar trebui să fie

UPU
EXCLUSIV
Profesorul și medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu că sunt foarte puțini doctori anesteziști în România față de media europeană, ”spre care tindem”.

Sunt 5 medici anesteziști în România la 100.000 de locuitori. ”Ar trebui  să fie minimum 15-20 la 100.000 de locuitori, așa cum se întâmplă în țările din Veste, spre care noi tindem să de îndreptăm”, consideră profesorul și medicul Șerban Bubenek, fost manager al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare din București și președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Afirmația a fost făcută la emisiunea Academia de Sănătate realizată de academicianul Irinel Popescu. ”Lucrul ăsta face - continuă medicul Bubenek - ca activitatea de Terapie Intensivă să se desfășoare în condiții nu tocmai optime de multe ori, și mai ales în spitalele mici în care există un singur medic de Anestezie Terapie Intensivă, în orașe cu 20.000-30.000-50.000 de locuitori, astfel încât nici serviciul de gardă, de multe ori, nu poate fi organizat în condiții de siguranță pentru pacienți”.

Medicul anestezist subliniază că Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, în fruntea căreia se află, ”a militat în ultimii 20 de ani continuu pentru dezvoltarea acestei specialități. Trebuie spus că, dacă în SUA, de exemplu, Terapia Intensivă consumă1% din PIB, ne putem da seama de amploarea și rolul de pivot al Anesteziei și Terapiei Intensive în oricare spital mare sau mic care are de-a face cu medicină de urgență”.

În opinia acestuia, ”locul Anesteziei și Terapiei Intensive într-un sistem de sănătate dă, de fapt, măsura, maturității acestui sistem”. ”Dacă ne gândim, de exemplu, că, în toate țările europene, anesteziștii și intensiviștii ca număr de doctori în populația medicală sunt ca și prevalență pe locul unu sau locul al doilea, deci, rezultă foarte clar că este o specialitate care oferă un anume grad de siguranță oricărei activități medicale. Numărul de medici anesteziști reanimatori și dezvoltarea acestor servicii poate pune un sistem de sănătate pe o poziție bună sau, dimpotrivă, poate degrada într-o poziție inferioară în ce privește caracterizarea sistemelor de sănătate și ierarhizarea lor”, consideră medicul Șerban Bubenek.

Acesta a mai precizat că datorită Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, între 1999-2012, au fost dotate cu aparatură medicală performantă, mari spitale de urgență și mari centre universitare, acestea din urmă trebuind să devină ”pilonii medicinei de urgență sanitară din România”. Proiectul Societății s-a fragmentat, susține Bubenek, ”în clipa în care marile spitale de urgență au trecut din administrarea Ministerului Sănătății în administrarea Consiliilor Județene pentru că în acestea activitatea de management și dezvoltare a acestor spitale n-a mai urmat linia națională, în care, de exemplu, noi doream ca în orice spital de urgență județean din România să se poată efectua orice fel de intervenție de urgență, inclusiv Neurochirurgie și Politraumă, mai puțin Chirurgie Cardiacă, mari arși, transplant de organe.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel