Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Problema medicilor tineri, care sunt concentrați în centre universitare și, pe de altă parte, lipsa lor din unele zone defavorizate, a fost subiectul dezbătut de către Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București. Potrivit ei, trebuie găsite soluții pentru ca zonele în care lipsesc medicii să fie mai atractive pentru aceștia. „Nu știu dacă aglomerarea de medici din centrele universitare este de bun augur, având în vedere că există atât de multe zone defavorizate.
Cred că primă problemă este inclusiv aceea de a rezolva această aglomerare din centrele universitare, pentru că, pe de o parte trebuie să menținem în funcție persoanele care sunt într-adevăr profesioniste, dar pe de altă parte, trebuie să dăm o șansă și tinerilor care vor să rămână în aceste centre. Trebuie găsită o soluție pentru ca în zonele unde nu avem medici, să găsim niște soluții prin care aceste zone să devin atractive pentru ei”, a menționat ea, invitată la evenimentul creat de trustul DC Media Group.
Ea a arătat că, deși e un lucru bun faptul că salariile medicilor au fost mărite, tinerii medici care au ales să părăsească țara au avut motive multiple, precum condițiile de muncă și lipsa de oportunități de dezvoltare. „Am vorbit aici de nenumărate ori: este, într-adevăr, un lucru extraordinar că au crescut salariile medicilor, dar am să ridic o problemă mult mai practică, a unui sondaj de opinie pe care noi l-am făcut în rândul medicilor din București.
La acest chestionar pe care noi l-am aplicat tinerilor din București, i-am întrebat de ce pleacă din țară. Acest sondaj a fost făcut pe un număr mare de medici, înaintea creșterii salariilor și surprinzător este faptul că lipsa salariilor sau bani mai mulți a fost trecut de medici undeva pe locul 4-5. Medicii vor un statut civilizat în societate și au cerut condiții decente de lucru, care să nu-i mai oblige să lucreze dimineața la stat și după masa la privat. Și au mai cerut ceva: condiții în spitale, care să le asigure pregătirea și posibilitata de a face cercetare. Uităm foarte mult cercetarea în medicină”, a mai menționat ea.
Cu toate acestea, numărul medicilor care au plecat dn țară după creșterile salariale s-a redus foarte mult, ajungând în acest an la doar 500.
Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...