Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gândiți la întrebarea asta

Cat de importanta e tehnologia in sanatate - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Tehnologia joacă un rol important în sistemul medical. Andrei Baciu a menționat că oamenilor trebuie să le explice felul în care tehnologia poate schimba cursul sănătății. 

Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi. Impactul tehnologic se vede și în medicină. Cât de importantă este partea tehnologică în domeniul medical a explicat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2022.

”Cum reușim să împingem mai în față tehnologia și tot ce poate să aducă tehnologia în viața noastră. Aș pune o întrebare pe care vă rog să v-o adresați fiecare dintre dumneavoastră: cu ce mă ajută pe mine digitalizarea? Putem să ne uităm la acest proces, la această transformare, la această cale pe care o urmăm de a aduce tehnologia în viața noastră din două puncte de vedere. 

Cum împingem tehnologia, digitalizarea, adopția de tehnologie în viața noastră, sau, cea de-a doua variantă este cealaltă. Să îi facem pe oameni să înțeleagă avantajele tehnologiei pentru ei, la nivel individual. Gândiți-vă sincer și concret. Aveți în cap un răspuns foarte clar cu ce mă ajută digitalizarea, la nivel personal. Cum poate să mă ajute digitalizarea”, a precizat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Medicii, doborâți de burn-out. Păun: Să-l privim pe medic ca pe un om! Sunt sacrificii, nu există timp liber, telefonul sună permanent, pacienţii te solicită la orice oră din zi şi din noapte

Tehnologia, impact semnificativ

”Răspunsul teoretic este să am o viață mai lungă și mai bună, dar până a ajunge acolo discutăm de toate aceste lucruri plecând de la partea de prevenție, perspectiva pacientului, perspectiva clinică atunci când ajungi în spital, după care, aportul pe care poate să îl aducă tehnologia în tehnica medicală, în practica clinică, aportul inteligenței artificiale, aportul tehnologiilor care pot să ducă și să împingă mai departe frontiera cercetării și a dezvoltării.

Vedem noi tehnologii care apar, care sunt grație unor ample procese și instrument tehnice. Să ne uităm mai bine la cum utilizăm resursele limitate și cunoștințele pe care altfel nu le-am putea gândi, utiliza și fructifica. 

Toate aceste lucruri le putem pune în perspectiva cum le putem face să le împingem mai repede, cum se creează punți de colaborare cu toți actorii implicați, fie că vorbim de partea privată, partea academică, de a găsi un rol de coordonare central pentru pacienți. 

Cred că ar putea fi comparată cu o perspectivă mai simplă: cum prinzi o pisică? Încerci să alergi după ea prin casă și să împingi cu tot felul de resurse și programe, modele, sau, pui o simplă cutie și, în translație explicându-le oamenilor de ce este importantă și cum poate să te ajute tehnologia la nivel individual. 

Poate să mă ajute prin device-uri care să îmi semnaleze care este frecvența cardiacă, partea de prevenție, să nu mai vorbesc de dispozitive care măsoară diverse lucruri pe tipurile de boli cronice pe care le am. Accesul la medicină, telemedicina, și, aici, Ministerul Sănătății a început un demers esențial care va avea un impact real. 

Mergând mai departe, vorbim de registrele de pacienți care să colecteze toate aceste date, care să îți permită și în sisteme de sănătate cu resurse limitate, să folosești aceste resurse limitate într-o manieră utilă și mai bună pentru pacienți, pentru accesul la inovație și la terapie pe care altfel nu ți-o permiți ca sistem de sănătate”, a mai subliniat sursa citată. 

Vezi și: Sinuzita, cauze, factori de risc și tratament. Medic: Este de mai lungă durată, ca să tratezi cu adevărat

Fonduri pentru tehnologii medicale

Echipamentele tehnologice de ultimă generație nu mai reprezintă un efort financiar atât de consistent pentru stat. Acestea pot fi achiziționate din bani europeni. 

”Sunt câteva chestiuni complete cuprinsă în strategie, însă mai mult de atât, oamenii au nevoie de lucruri concrete. Funcționăm în cadrul unui sistem european, în cadrul unui ecosistem global și, atunci, noi nu avem cum să avem altă abordare decât trendul european și trendul global. 

Trebuie să gândim pentru noi pașii următori în conformitate cu ceea ce au fost pașii următori pentru alte state membre, cândva acum un an, doi sau trei sau pentru societatea globală per ansamblu. Acum 3 ani am făcut un demers în a dezvolta obiective strategice, dar, este esențial să mergem mai jos de atât și să gândim mai pragmatic.

Dacă până de curând, era o problemă de resurse financiare, tehnologia și orice fel de lucru care apare nou și în care se investesc foarte multe resurse pentru cercetare și dezvoltare sunt cu costuri semnificative. Nu mai există o manieră așa insurmontabilă acest impediment. Există aceste resurse europene fără precedent, deja sunt 400 de milioane de euro disponibile pentru patru mari direcții strategice prin PNRR, vor mai fi și prin programele viitoare. Din această perspectivă, partea de finanțare este la îndemână, este accesibilă. 

Vezi și: Ce să faci în caz de AVC. Ce trebuie să bei și în ce poziție trebuie stat. Pandrea: Altfel apare "înghițitul limbii"

La fel de reală și pertinentă rămâne întrebarea cum facem să aducem toate aceste lucruri și să se întâmple pentru noi. E foarte mult de muncă, e necesar să găsim toate resursele financiare, umane și cele mai potrivite mecanisme. 

Nu putem să facem absolut nimic din chestia asta dacă noi nu reușim să le explicăm oamenilor avantajele tehnologiei, avantajele științei astfel încât să se creeze o adopție a tehnologiei. 

Suntem obișnuiți să avem o discuție 1 la 1 cu medicul, asistenta, cu oricine reprezintă sistemul medical. În momentul în care această interacțiune are o parte importantă digitală, mecanică, oricare ar fi ea non-umană, e un semn de întrebare pe care ți-l pui întotdeauna: e la fel de calitativ serviciul pentru mine, sunt sigur că chestia asta e bună pentru sănătatea mea? Va trebui să răspundem la această întrebare în mod convingător, iar când vom fi convingători pe această întrebare și când vom reuși să aducem în discuție avantajele reale, atunci acest progres nu vom putea ține pasul cu nevoia reală care se creează pentru acest progres, pentru această situație”, a mai notat Andrei Baciu. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel