Carcinomatoza peritoneală: cum apare boala care uneori nu are simptome până când e prea târziu

Dr Olivia Sgarbură. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Dr. Olivia Sgarbură a fost prezentă în emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre carcinomatoza peritoneală.

Dr. Olivia Szarbură a explicat la Academia de Sănătate, emisiune transmisă de DC Medical și moderată de academicianul Irinel Popescu, ce este carcinomatoza peritoneală și cum apare afecțiunea care în unele cazuri nu are simptome până în ultimul stadiu al bolii. 

„Unele tumori, unele cancere care se dezvoltă în cavitatea abdominală, deci în burtă, abdomen, pot să genereze carcinoză peritoneală, adică să genereze niște celule care pleacă de la tumora mamă și care în timp se fixează pe peritoneu. Peritoneul este o membrană foarte fină care acoperă marea parte a organelor din burtă, este foarte susceptibilă la a prelua aceste celule și le dă un mediu propice pentru ca ele să devină noduli de carcinoză. Pentru acest tip de extensie este, să zicem, un stadiu mai avansat. 
Deci, din momentul în care avem o carcinoză peritoneală, în marea majoritate a cancerelor vorbim despre stadiul 4, în altele vorbim despre stadiul 3 – de exemplu la cancerul de ovar – respectiv 3C”, spune medicul.

Boală silențioasă până în stadii avansate

Ea spune că situația este destul de frecvent întâlnită, din păcate. „Este cazul cancerului de ovar spre exemplu, în care lucrurile decurg silențios până când la un moment dat pacienta este descoperită cu cancer de ovar, și asta se întâmplă la 80% din cazuri, Adică 7-8 femei din 10 sunt descoperite doar la momentul la care carcinoza peritoneală există deja. Dar nu numai la ovar, ci și la cancerul de stomac, sau la cancerul de colon. Nu neapărat de la bun început, așa cum se întâmplă la cancerul de ovar, dar este  totuși într-un procentaj care nu e neglijabil.”, mai spune medicul.
Ea a mai precizat că există și tumori care au ca punct de plecare peritoneul. „Există, foarte rar, și tumori care au punct de plecare peritoneal, este cazul mezoteriomului peritoneal, o tumoră foarte rară, apare cam la un pacient la un milion de locuitori, și cu toate acestea, este foarte important să fim conștienți că există și această variantă diagnostică, pentru că este o variantă care trebuie să ajungă la chirurg de carcinomatoză peritoneală din primul moment, pentru că se poate trata foarte bine chirurgical, chiar dacă operația este, să zicem, destul ambițioasă”, mai explică medicul.
Medicul mai arată mai există o formă a acestei afecțiuni, la fel de rară. „La fel aș spune și pentru pseudomixomul peritoneal, tot o boală rară în care este afectat peritoneul, tot cu o frecvență de o persoană la un milion, deși s-ar putea să fie considerată ceva mai frecventă pentru că ea apare în urma mucocelului apendicular care a perforat și care a dat naștere ca o apendicită câteodată se manifestă – a dat naștere unei scurgeri e gelatină în cavitatea peritoneală, motiv pentru care o mai numim câteodată boala gelatinoasă”, a mai explicat medicul.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel