Această vitamină îți protejează...
Prezentă în emisunea Academia de Sănătate de săptămâna aceasta, dr. Gabriela Chiorean a vorbit despre noi tratamente în cancerul de pancreas. Considerată una din cele mai agresive forme de cancer, potrivit prof. dr. Irinel Popescu, cancerul de pancreas are acum la orizont noi metode de tratament.
Dr. Gabriela Chiorean a vorbit despre aceste noi metode, care sunt deja disponibile. De asemenea, în curând vor fi făcute publice rezultatele unor noi studii care privesc metode noi de tratare ale acestei forme de cancer. „Avem un progres aproape universal în tumorile gastro-intestinale, inclusiv pancreatice, care au deficiență de microsateliți, cu terapii imunitare, care ajută pacienții cu cancer pancreatic sau biliar, colorectal, gastro-esofagian și hepato-celular, mai ales cei care au acești microsateliți instabili”, a explicat ea.
Acesta este motivul pentru care pacieții au nevoie de o serie de teste înainte de a începe aceste noi forme de tratament, a mai explicat ea. Testul, foarte modern, este cunoscut și în România și se referă la stabilirea acestei instabilități microsatelitare, care este definitorie în stabilirea acestei noi forme de tratament.
„Cheia este ca pacienții să fie testați, să testăm tumora sau să testăm sângele pacientului, pentru că această alterație poate să apară în tumoră sau în sânge. Deci, câteodată, dacă nu avem acces la o biopsie, putem să facem testul de sânge și putem afla această informație, care poate fi foarte utilă în a desemna ce pacienți pot beneficia de tratamentele imunologice”, a mai explicat ea.
Testele, practic, caută o anume modificare genetică, anume a genelor BRCA1 și BRCA2, despre care specialistul spune că îi predispune pe pacienți la cancer de sân, ovar, de prostată sau de pancreas. „Pacienții care au aceste mutații gentice pot să beneficieze foarte mult de chimoterapie pe bază de platină și, de asemenea, de tratamente mai noi cu inhibitori de enzimă PARP. Inhibitorii PARP Olaparib, Rucaparib, Niraparib - sunt pe piață disponibili în Statele Unite pentru pacienții cu mutații genetice de BRCA. Deocamdată, niciun inhibitor PARP nu este disponibil pentru cancerul de pancreas, dar sperăm că va fi disponibil în curând”, a mai menționat ea.
Un mare congres pe tema tratamentelor împotriva cancerului urmează să aibă loc în câteva săptămâni, la Chicago. Acolo vor fi expuse rezulatle unui studiu amplu, în urma căruia ar putea apărea noi tratamente pe piață pentru cancerul de pancreas.
„În general, aceste tratamente nu sunt eficace pentru toți. Trebuie să dovedești că există mutațiile genetice și apoi tratamentul poate să pună cancerul în remisie pentru o durată prelungită și din acest punct de vedere așteptăm să aflăm rezultatele exacte ale studiului, să vedem cât va fi beneficul, cât va fi îmbunătățită supraviețuirea pacienților cu cancer de pancreas, ca să stabilim dacă va fi aprobat sau nu pentru cancerul pancreatic”, a explicat ea.
Apoi, Prof.Dr. Gabriela Chiorean a mai detaliat ce anume face această mutație genetică atât de importantă în determinarea tratamentului pentru pacienții cu cancer. „Atunci când cancerul are mutație genetică în aceste gene BRCA, cancerul tinde să nu fie atât de capabil să-și repare ADN-ul după o injurie prin chimioterapie. Chimioterapia distruge celulele canceroase, prin afectarea ADN-ului. Dacă deja ADN-ul are un defect de reparație din cauza acestor mutații genetice, dintr-o dată, chimioterapia cu platină are un efect mult mai bun pentru pacient. De aceea selectăm pentru chimioterapia cu platină pacienții cu mutați genetice”, a explicat ea. „Dacă celula canceroasă își poate repara ADN-ul fără probleme, inhibitorii PARP nu ajută.”
Potrivit ei, după chimioterapia care durează patru, până la șase luni, pacientul va lua un tratament cu un medicament, care este inhibitorul PARP.
Despre inervenția chirurgicală Prof.Dr. Gabriela Chiorean spune că este destul de dificilă, dar este singura modalitate de a oferi pacientului o șansă curativă. Din păcate, cazurile operabile sunt foarte puține.
„Categoric, scopul nostru este să încercăm să oferim o modalitate chirurgicală celor care credem că au cancer localizat în pancreas. Din păcate, numai 10% din pacienți au cancer rezectabil de la început și la acest moment, standardul este să oferim chirurgie tuturor care sunt rezectabili și după asta oferim chimioterapia pentru 4-6 luni, ca să îmbunătățim șansa de supraviețuire. Media de viață a ajuns la aproximativ 50 de luni, la care nu am sperat în anii trecuți. Din păcate, 30 – 40 % au cancer localizat în pancreas, dar este înconjurat de vase de sânge care îl fac inoperabil”, a mai spus specialistul, arătând că în aceste situații urmează o serie de proceduri pentru a face posibilă intervenția chirurgicală.
Dr. Gabriela Chiorean este profesor la Facultatea de Medicină a Universității Washington din Seattle și membru asociat al departamentului de cercetări clinice de la Centrul de Cercetare în Cancer Fred Hutchinson (Fred Hutchinson Cancer Research Center). Ea a absolvit - Summa Cum Laude - Universitatea de Medicină și Farmacie Iulius Hațieganu din Cluj-Napoca, după care a făcut rezidențiatul la Spitalul William Beaumont, din Royal Oak, Michigan, SUA.
Ce tratamente au la dispoziție medicii pentru a trata pacienții cu cancer colerectal, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...