Boala cronică de rinichi, cauze. Stănescu: Este asimptomatică. Impact negativ asupra calității vieții

boala cronica de rinichi - FOTO: Freepik@brgfx
EXCLUSIV
Boala cronică de rinichi este asimptomatică în fazele incipiente. De cele mai multe ori, pacienții ajung în stadii avansate la medic.

Boala cronică de rinichi este afecțiunea în care rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa normal, cumulând totalitatea patologiilor caracterizate prin anomalii anatomice sau de funcție renală.

Prof. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, Medic de Familie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", București, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi” care este obiectul proiectului derulat la nivelul municipiului București și a județului Ilfov, și ce impact are acesta la nivel național. 

”Proiectul se numește ”Educație medicală, screening și navigare ghidată în medicina primară pentru boala cronică de rinichi”. Este derulat prin fundația Împreună pentru Educație și Sănătate, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, cu sprijinul Astra Zeneca România. 

La baza proiectului noi am plecat de la boala cronică de rinichi care are o prevalență estimată între 6-13%, cu un impact negativ asupra calității vieții pacienților și costuri ridicate pentru sistemul sanitar. Este un proiect de screening. Prin screening se poate depista și începe tratamentul precoce pentru a încetini progresia bolii cronice de rinichi. 

Se pot reduce complicațiile, mai ales cele cardiovasculare și se poate întârzia necesiatatea dializei. Boala cronică de rinichi este asimtpomatică până în stadiile avansate, în jur de 40% din pacienți încep tratamentul prin dializă. 

Rolul medicului de familie este foarte important în depistarea activă a bolii cronice de rinichi. Se evidențiază necesitatea unei colaborări interdisciplinare între medicul de familie și medicul specialist nefrolog. Scopul acestui proiect este de a asigura o educație medicală actualizată, de a optimiza procesul de trimitere și conectare între medicii de familie și medicii nefrologi și de a asigura o navigare ghidată a pacienților cu boală cronică de rinichi, pe baza unor evaluări periodice. 

Acest proiect are la bază un protocol realizat de experți nefrologi, în colaborare cu experți în medicina de familie. Proiectul este în derulare în zona București și Ilfov. Prin medicii de familie care fac parte din acest proiect se face screeningul persoanelor cu risc de a dezvolta boala cronică de rinichi, precum celor cu hipertensiune arterială, diabet zaharat sau afecțiuni cardiovasculare. 

Pacienții, în urma consultului de la medicul de familie, primesc un voucher pentru a efectua gratuit raportul de albumină, creatinină urinară și rata estimată de filtrare glomerurală, analize ce stau la baza diagnosticării bolii cronice de rinichi. 

Triajul pacienților pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi presupune trei determinări ale creatininei serice cu estimarea ratei de filtrare glomerurală și ale raportului în urină al albuminei creatinine succesive în interval de 3 luni. 

Vor fi efectuate una, două sau trei vizite la medicul de familie, în funcție de rezultate, iar când este cazul medicii de familie vor trimite pacientul către medicul specialist nefrolog”, a explicat Prof. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, Medic de Familie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", București, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi”, de la DC MEDICAL.

 

Prof. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra STĂNESCU, Medic de Familie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", București

Obiectivele proiectului

”Ca obiective ale studiului avem stabilirea de recomandări pentru managementul bolii cronice de rinichi, prin screeningul bolii cronice de rinichi la pacienții cu risc, evaluarea cauzei și riscului și progresiei, monitorizarea și terapia pacienților, iar unde este cazul, trimirea lor către internare.

De asemenea, avem navigarea și îmbunătățirea utilizării instrumentului informatic destinat pe care medicii din acest proiect îl au la dispoziție, instruirea medicilor și evaluarea utilității instrumentului informatic în punerea în aplicarea a managementului bolii cronice de rinichi în medicina de familie, a prevenției și a fenotipului pacienților cu boală cronică de rinichi. 

Având în vedere nevoia urgentă de strategii pentru a aborda prevalența ridicată a bolilor cronice netransmisibile, acest proiect își propune să facă progrese în gestionarea bolii cronice de rinichi și în colaborarea dintre specialități.

În fazele incipiente este o afecțiune asimptomatică și atunci pacienții nu conștientizează necesitatea vizitei la medicul de familie pentru a face prevenție sau screening. Va fi mult mai ușor de făcut screeningul la nivel de țară (odată cu noul acord cadru - n.r.). Este benefică introducerea analizelor în contractul cadru”, a mai precizat Prof. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, Medic de Familie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", București.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel