Attila Laszlo: vaccinarea pe tot parcursul vieții nu mai este chiar așa o idee de neconceput

Rujeola
EXCLUSIV
Attila Laszlo, secretarul Comisiei de Sănătate a Senatului, a vorbit în cadrul dezbaterii online Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, organizată de trustul DC Media Group, despre vaccinarea pe tot parcursul vieții, referindu-se în special la reluarea vaccinării contra bolilor copilăriei la vârstnici. iată cum a explicat:

Vaccinarea pe tot parcursul vieții nu mai este chiar așa o idee de neconceput. Specialiștii consideră că pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar nu mai este la fel de eficient, de aceea, în primul rând vârstnicii care stau în preajma copiilor nepoților), ar trebui să se vaccineze din nou împotriva bolilor copilăriei. Această teorie este deja pusă în practică în unele țări și se vorbește tot mai des despre ea și la noi în țară.

Vaccinarea pe tot parcursul vieții, o idee bună

Dr. Attila Laszlo, secretarul Comisiei pentru Sănătate din Camera Senatului, a explicat la dezbaterea „Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, organizată de trustul DC Media Group, de ce vaccinarea pe tot parcursul vieții este o idee bună.

„Odată cu trecerea copilăriei, s-a constatat - și nu e doar la noi în țară, ci în marea majoritate a țărilor - că bunicii sau persoanele în vârstă, în contact cu copiii, de multe ori ajung  să facă din nou bolile copilăriei, datorită deficitului sistemului imunitar. Și sunt situații unde au fost introduse, ca și vaccinuri opționale, aceste vaccinuri, pentru a reactiva sistemul imunitar al acestor persoane și ar fi, cred, un lucru benefic dacă am găsi soluția să avem o metodă de compensare a vaccinului pentru toți cei care doresc să se vaccineze. Sau să găsim variantă mai eficientă de compensare pentru vaccinul HPV, care nu este chiar cel mai facil din punct de vedere financiar pentru toată lumea”, a explicat medicul.

De asemenea, mai spune el, CNAS a gândit o strategie și este deschisă acestei idei, de vaccinare pe tot parcursul vieții. „Avem speranță în zilele următoare când vom lua în discuție probleme legate de finanțele Ministerului Sănătății, și nu îmi fac probleme să nu fie partener într-un astfel de demers, pentru că a fost printre primele care au urgentat necesitatea adoptării unei astfel de măsuri”, a mai spus el.

Certificatul verde, necesar 

Attila Laszlo a mai precizat că ar trebui urgentată implementarea certificatului verde, pentru că, în acest fel, majoritatea populației decide să se vaccineze.

„M-aș bucura dacă am adopta, cât de curând, certificatul verde, pentru că este o măsură care împinge din spate acea categorie de populație care ia o astfel de decizie doar știind că o așteaptă anumite măsuri sau constrângeri. Și am avut astfel de zile când 119.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, pentru că știau că urmează să fie luată în discuție o astfel de decizie, iar acum suntem la 10.000 de persoane care se vaccinează în fiecare zi cu prima doză”, a mai menționat el.

De altfel, secretarul comisie de Sănătate a Senatului a mai menționat că adulții care stau în preajma copiilor ar trebui să se vaccineze și împotriva gripei.

„Am asistat în decursul timpului la foarte multe manifestări științifice unde s-a pus în dezbatere această problemă și de fapt trebuie să constat că trebuie să le dau dreptate și timpul a demonstrat că au avut dreptate. Și una din temele discutate a fost întotdeauna problema vaccinării anturajului copilului, și aici mă refer la părinți, bunici. Foarte bun exemplul este cu vaccinarea antigripală. Eu m-aș bucura dacă ar fi cât mai mulți care-și vaccinează copilul”, a precizat el.

Vaccinul HPV: Australia, fără cazuri noi de cancer de col uterin

Attila Laszlo a mai vorbit despre vaccinarea împotriva virusului HPV arătând că cel mai bun exemplu este Australia. „Cei care au avut rezultate excepționale - și aici fac referire la Australia - ei vaccinează de 10 ani și băieții de aceeași vârstă și, ca rezultat, în ianuarie 2020 au raportat că în anul 2019 nu au avut niciun caz nou de cancer de col uterin în țară - noi, având circa 1.000 de decese anual din cauza acestei afecțiuni”, a mai spus el.

În România s-a reluat vaccinarea împotriva acestui virus, după ce în urma cu câțiva ani, campania de vaccinare a fost un eșec total.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel