De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină...
Medicul militar, specialist în Boli Infecțioase, Valeriu Gheorghiță a afirmat, la Interviurile DC News și DC Medical, că experiența românească privind rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene este ”limitată”.
"Rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene, din experiența noastră, aș putea spune că este limitată experiența din România, pentru că am venit, am preluat informații și îngrijorări față de utilizarea lor la pacienții cu COVID-19, după acele date care au apărut în Franța, în care, în urma unor analize retrospective s-a emis ipoteza că pacienții cu forme severe aveau în istoricul recent utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene. Una dintre speculațiile la momentul respectiv era legată de faptul că aceste antiinflamatoare nesteroidiene reduc răspunsul inflamator și cumva favorizează replicarea virală, ceea ce ar favoriza formele severe.
Lucrurile nu stau chiar așa în momentul de față. Evident, a fost o ipoteză care a fost infirmată ulterior, în urma unor studii cu un nivel mult mai mare de încredere decât cele prezentate inițial, iar astăzi, dacă vorbim de rolul și beneficiul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene la pacienții cu SARS-CoV-2, cred că ne este mult mai limpede faptul că au un rol benefic în atenuarea simptomatologiei generale pe care pacientul o are - starea de curbatură, febra, disconfortul general; în niciun caz nu se asociază cu agravarea formei de boală.
Majoritatea ghidurilor internaționale, în momentul de față, stipulează că un pacient care în mod curent folosește antiinflamatoare nesteroidiene pentru diverse afecțiuni cronice, reumatologice, poate să continue și trebuie să continue acele scheme terapeutice până să fie nevoie de întreruperea lor prin prisma faptului că dezvoltă o infecție cu SARS-CoV-2”, explică medicul Valeriu Gheorghiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină...
După operația pentru cancer mamar,...
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu...
Tratamentul oncologic salvează vieți,...
Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%.
Ce se întâmplă cu posturile din spitale? Ministrul Sănătății rupe...
FDA trage un semnal de alarmă! Medicamentele pentru ADHD pot...
OMS avertizează: singurătatea face...