A început sezonul accidentelor pe...
Antibioticele sunt eliberate doar pe bază de prescripție medicală. Antibioticele sunt medicamente puternice și eficiente în tratarea infecțiilor bacteriene, dar utilizarea lor necorespunzătoare sau abuzul pot avea consecințe negative.
Una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică este dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Utilizarea excesivă sau incorectă a acestor medicamente poate determina bacteriile să devină rezistente, ceea ce înseamnă că tratamentul cu antibiotice poate deveni mai puțin eficient sau chiar ineficient în anumite cazuri. Acest fenomen face dificilă tratarea unor infecții bacteriene și poate duce la complicații serioase.
Antibioticele pot distruge nu doar bacteriile patogene, ci și cele benefice din tractul gastrointestinal. Aceasta poate duce la dezechilibre în flora intestinală, care poate fi asociată cu efecte secundare precum diaree sau infecții fungice.
Farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” cum se eliberează, de fapt, antibioticele.
”S-a spus cu ceva timp în urmă că farmacistul eliberează antibiotice fără rețetă. S-a spus de obligația, conform unui protocol încheiat cu Ministerul Sănătății, în ceea ce privește eliberarea pentru 24 sau 48 de ore. Farmacistul este obligat să elibereze cantitatea (de antibiotice -n.r.) pentru această perioadă dacă, însă, are o discuție cu pacientul, dacă consideră că ceea ce primește ca justificare este corect. Acest lucru este prevăzut în codul deontologic.
S-a vorbit despre rețetele simple, despre rețetele în care se prescriu antibiotice. Acestea reprezintă 10.677 de rețete în 31 de farmacii de pe tot cuprinsul țării. Rețetele în care se prescriau antibiotice erau 1.875, ceea ce înseamnă 17% într-o perioadă de sezon rece.
449 de rețete care reprezintă 24% din cele 1.875 care prescriau antibiotice nu aveau menționat diagnosticul. Este un lucru negativ, un lucru care nu este de dorit să se mai întâmple, dar farmacistul a eliberat acel antibiotic pentru că era obligat. Era o prescripție medicală, o semnătură, o ștampilă.
Nu era rețetă compensată. Era o rețetă la liber. Asta ne duce cu gândul că poate a existat o presiune asupra medicului care a emis acea prescripție. Nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar știu că acest lucru există asupra medicilor.
Rețetele pentru infecțiile de tract respirator reprezentau 50%. Celelalte infecții urinare, la nivelul gurii și altele, erau în proporții mai puțin semnificative”, a spus farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...