Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Alexandru Rafila: acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante
24 apr, 22:23
Prof. dr. Alexandru Rafila a explicat în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile” care sunt motivele care au dus la nevoia unei legi a vaccinării.
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV

Profesorul Aexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România, a vorbit în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile”, organizat de grupul de presă DC Media Group, despre motivele ce au dus la nevoia unei legi a vaccinării. „În România, de câțiva ani încercăm să promovăm o lege a vaccinării. De ce avem nevoie de o lege a vaccinării în timp ce alte țări nu au legi ale vacinării?  Pentru că în România, la fel ca și în țări dezvoltate din vestul Europei, mă refer la Franța, Germania, Italia, acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului și acest lucru a impus dezvoltarea unei legislații care să acopere această inconsistență a programelor de vaccinare încât să ajungem la nivelurile pe care le recoandă OMS, adică 95% acoperire vaccinală, nivel care asigură protecția împotriva bolilor transmisibile, prevenibile prin vaccinare”, a precizat el.

Rujeola încă face victime

El a precizat de ce unele țări n uau nevoie de o astfel de lege. „Sunt și țări care nu au această legislație, mă refer la Danemarca, la țările nordice, peninsula Scandinavă. Ei nu au astfel de legi pentru că nu este nevoie. Acolo acoperirea vaccinală este undeva între 95-98% și atunci evident, nu este nevoie de o astfel de lege. Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant acoperirea vaccinală a scăzut cu circa 10-15 procente și în ziua de astăzi, pentru vacinul rujeolic avem acoperire de 85% la doza întâi, care se adminstreaă la un an, însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani avem o acoperire vacinală undeva în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România ca în ultimii 4 ani de zile să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs și 64 de decese și ne așteptăm să apară și complicații tardive la aceste îmbolnăviri de rujeolă, care ar fi fost în totalitate evitate dacă aveam o coperire vaccinală similară cu cea care era în urmă cu 10 sau cu 15 ani”, a mai spus el.


Ştiri Recomandate

Alimentele care nu s-au scumpit în pandemie
Știrile zilei
EXCLUSIV
Femeie slabă
EXCLUSIV
COVID-19. BILANȚUL zilei: 1.415 noi cazuri de infectări
ANPC: Gel de mâini PERICULOS în comerț. Este TOXIC!
Efectele secundare ale înotului. Ce boli poți dezvolta
EXCLUSIV
Stresul și furia pot exacerba insuficiența cardiacă
10 modalități de a reduce aportul de sare
Spray nazal care împiedică infectarea cu coronavirus
Alergia la ciuperci. Cum recunoști simptomele
Diabetul de tip 2, primele semnale de alarmă. Ce să nu ignori
Prof.dr. Doina Azoicăi
EXCLUSIV
Dureri de cap: șapte motive pentru care pot apărea
RECORD de infectări COVID-19. 1.454 noi cazuri
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri