Accesul românilor la medicamente, dificil. Păun: În România 918 zile, în timp ce media europeană este 517 zile

accesul romanilor la medicamente - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Accesul românilor la medicamente este dificil, față de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. La noi, tratamentele inovative ajung în 918 zile, în timp ce în Europa accesul la noile terapii este disponibil în 517 zile.

Accesul românilor la medicamente este dificil. România este codașă la accesul la noile terapii. Durează aproape 3 ani până când noile medicamente aprobate la nivel european să ajungă în țară. România se situează în urma statelor Uniunii Europene în ceea ce privește accesul la noile terapii. 

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, cât de dificil este accesul românilor la noile terapii.

”Trebuie să ne asigurăm că accesul la tratamente inovatoare și de înaltă calitate este posibil posibil pentru toți cetățenii. Raportul FDA pentru anul 2022 arată că, din păcate, România se situează pe ultimele locuri în clasamentul la nivel european atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație. 

Conform datelor din raport, un nou medicament ajunge, în medie, în România în 918 zile, în timp ce media europeană este 517 zile”, a explicat dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, cât de dificil este accesul românilor la noile terapii.

Strategie farmaceutică post-pandemică

”Este evident că există o nevoie impetuoasă de a dezvolta o strategie farmaceutică nouă post-pandemică care să răspundă cerințelor și provocărilor din prezent și prin intermediul căreia să putem crea la nivel european, dar și național un mediu favorabil accesului la medicamente. Revizuirea legislației farmaceutice este absolut necesară pentru că oferă o oportunitate unică pentru Europa, dar și România care să răspundă cerințelor și provocărilor din prezent, dar mai ales să asigure viitorul în ceea ce privește accesul la medicamente noi. 

Este necesară o abordare echitabilă și sustenabilă în privința accesului la medicamente, astfel încât să se asigure într-o formă cât mai incluzivă aceleași șanse de vindecare și îmbunătățire a calității vieții. Publicarea noului pachet farmaceutic la data de 26 aprilie de către Comisia Europeană a generat și o serie de îngrijorări din partea industriei farmaceutice, conform cărora revizuirea legislativă ar fi de natură să producă un efect contrar celui așteptat prin creșterea dificultăților de acces la inovație și scăderea oportunităților de participare în studii clinice. 

În acest sens, apreciez că dialogul cu actorii implicați reprezintă un obiectiv important, pe care, inclusiv Comisia Europeană ar trebui să îl promoveze în procesul legislativ pentru a se asigura că noua politică care urmează să fie lansată răspunde într-o manieră echilibrată scopului pe care Comisia și l-a asumat.

Numai prin parteneriate solide și dialog constant putem identifica și rezolva problemele de acces la medicamente, putem dezvolta atât la nivel european cât și nivel național programe și politici care să sprijine inovația, dar să se asigure că toți pacienții beneficiază de tratamente adecvate personalizate”, a mai explicat dr. Loreta Păun.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel