Rozalina Lăpădatu: decontarea concediilor medicale pentru angajatori e întârziată

Bani
EXCLUSIV
Rozalina Lăpădatu a explicat la Health Forum Romania III, că din punctul de vedere al angajatorului, decontarea concediilor medicale se face cu mare întârziere.

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a întrebat la evenimentul Health România III, organizat de DC Media Group, cine achită concediile medicale și indemnizațiile pe care le vor primi bolnavii diagnosticați pozitiv cu coronavirus din România.

„Acum, legea spune că angajatorul suportă toate aceste concedii medicale și indemnizații. Face un decont și își primește banii după un an jumătate, doi”, spune Rozalina Lăpădatu.

Acesteia i-a răspuns președintele CNAS, Adela Cojan:

„În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, nu numai pentru luna în curs, că s-a pus și problema aceasta. Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale DSP - fiindcă DSP va fi elementul central de evidențiere, instituția care va centraliza toate cazurile de carantină. Dacă perioada de carantinare stabilită depășește 90 de zile nu va fi necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale de sănătate. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului Național Unic”.

Însă, adaugă Rozalina Lăpădatu, angajatorul nu face totdeauna față la aceste plăți mai ales dacă va avea mai mulți angajați lipsă în același timp. ”Tot ca și până acum, angajatorul va plăti toți acești bani și când are norocul peste un an, doi-trei, va primi acești bani înapoi”, concluzionează președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel