Prof dr. Gabriel Onișcu despre ”a treia revoluție în transplant”: vorbim despre noi modalități de perfuzie
27 sep, 21:49

Prof.dr. Gabriel Onișccu. Foto: organdonationscotland.org
EXCLUSIV
Profesorul Gabriel ONIȘCU, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune realizată de prof.dr. Irinel Popescu, despre evoluția transplantului în Europa.

”Transplantul a fost și va rămâne o ramură a medicinei de vârf care va evolua în continuare și chiar dacă aparența ar fi e că e un serviciu care stagnează - e o percepție foarte departe de realitate”, spune prof dr Gabriel ONIȘCU, președintele ESOT (Societatea Europeană de Transplant de Organe), la Academia de Sănătate, emisiune realizată de prof.dr. Irinel Popescu.

Profesorul Gabriel Onișcu este șeful secției de transplant la Spitalul Universitar din Edinburgh. ”Într-adevăr, a devenit un serviciu de rutină, ceea ce este foarte important”, afirmă specialistul despre transplant.

”Un număr foarte mare de pacienți beneficiază de acest tratament unic și care salvează vieți și, într-adevăr, după un număr de revoluții inițiale din punct de vedere chirurgical, al medicației imunosupresoare, lucrurile s-au așezat într-un aparent calm, dar între timp vedem o a treia revoluție în transplant care ne dă posibilitatea să oferim cât mai multe organe la cât mai mulți pacienți. Și vorbim, în principal, despre revoluția cu noi modalități de perfuzie care vor crește foarte mult disponibilitatea organelor.

(...) În același timp, asistăm la o schimbare în ceea ce privește demografia și cu mobilitatea pacienților care ajung donatori - și atunci avem un număr mare de probleme care trebuie rezolvate și sperăm ca disponibilitatea de mașini de perfuzie va crește din nou accesul la cât mai multe organe. Primul pas - trebuie să ne gândim puțin diferit, în afara tiparelor; există un număr de alte terapii în medicina regenerativă care se pot cupla foarte bine cu modalitățile de transplant și cu noile modalități de perfuzie ca să recondiționăm aceste organe și să oferim câtor mai mulți pacienți posibilitatea de transplant”, consideră profesorul Gabriel Onișcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greșelile care dăunează inimii femeilor. Cum să le eviți

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?