Asta ar putea opri diabetul! Au printat în 3D celule pancreatice umane care produc insulină

Foto: Freepik AI
Descoperire revoluționară: celule create cu imprimanta 3D au supraviețuit 3 săptămâni și au reacționat perfect la zahăr. Diabetul ar putea avea în sfârșit un tratament durabil și nedureros!

Celulele pancreasului uman producătoare de insulină pot fi fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D, au raportat cercetătorii în cadrul Congresului internațional de transplant desfășurat la Londra, potrivit Reuters.

Folosind un bio-ink fabricat din țesut pancreatic uman din care au fost îndepărtate toate componentele celulare și alginat - o substanță derivată din alge marine - au imprimat celule de insule pancreatice umane. Cercetătorii au declarat că celulele imprimate au rămas vii și funcționale în eprubete timp de până la trei săptămâni, menținând un răspuns puternic al insulinei la glucoză și demonstrând un potențial real pentru o viitoare utilizare clinică.

În timp ce metodele actuale de izolare a celulelor insulare pentru transplant îndepărtează scheletul structural care susține celulele, bio-ink-ul păstrează componentele cheie ale matricei extracelulare, îmbunătățind astfel supraviețuirea și funcționarea celulelor, au afirmat cercetătorii.

Celulele imprimate au fost mai eficiente decât preparatele standard de celule insulare în eliberarea insulinei atunci când au fost expuse la glucoză. Până în a 21-a zi, insulele bioimprimate au arătat o capacitate mai mare de a simți și de a reacționa la nivelul zahărului din sânge și și-au menținut structura fără a se aglomera sau a se descompune.

În cazul transplanturilor tradiționale de celule insulare, efectuate la pacienții cu diabet de tip 1 care se confruntă cu episoade periculoase și imprevizibile de glicemie scăzută, celulele insulare de la donatori umani sunt infuzate în ficat. Insuletele tipărite 3D ar fi implantate sub piele, folosind anestezie locală și o mică incizie, ceea ce ar putea fi o opțiune mai sigură și mai confortabilă pentru pacienți, au declarat cercetătorii.

Echipa testează acum celulele bio-imprimate la animale și explorează opțiuni de stocare pe termen lung care ar putea face terapia disponibilă pe scară largă.

„Acesta este unul dintre primele studii care utilizează insule umane reale în loc de celule animale în bioimprimare, iar rezultatele sunt incredibil de promițătoare”, a declarat într-o declarație liderul studiului, Quentin Perrier de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord.

„Înseamnă că ne apropiem de crearea unui tratament de serie pentru diabet, care ar putea elimina într-o zi nevoia de injecții cu insulină”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cercetătorii au găsit "foarfeca genetică" ce repară ADN-ul ascuns în celule
Condimentul banal care țintește cancerul
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu

Crossuri externe

pixel