Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Piața medicamentelor: ce schimbări vor avea loc
29 mai, 11:48
Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit la dezbaterea organizată de trustul de presă DC Media Group despre schimbările ce vor avea lor pentru prevenirea lipsei unor medicamente de pe piață.
Medicamentele
EXCLUSIV

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit la dezbaterea „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie” despre cauzele care duc la criza medicamentelor din România și care nu are neapărat legătură cu pandemia, care a cauzat crize în toate domeniile.

El a arătat că urmează să aibă loc unele schimbări. „Accesul pacienților din România la terapiile medicamentoase a reprezentat în ultimii ani o problemă, din mai multe punct de vedere. Este o situație care trenează de mai mulți ani, e un cumul de factori care au condus de-a lungul timpului la apariția acestei situații, o situație care s-a amplificat de la an la an, fără a se găsi o rezolvare care să determine pacienților din România un acces la medicație egal cu al celor din alte țări europene”, a spus el la începutul dezbaterii.
Dr. Andrei Baciu a menționat că se discută despre două planuri de acțiune pentru a preveni astfel de situații, iar unul dintre planuri vizează monitorizarea mai bună a stocurilor de medicamente. „În primul rând este important să putem să avem o mult mai bună monitorizare a stocurilor de medicamente, tocmai pentru a putea evita din timp discontinuități, practic, scăderea stocurilor care duce într-un final la lipsa de acces la respectiva medicație, fie că vorbim de sistemul deschis, de farmacii, fie că vorbim de cele cu sistem închis din interiorul spitalelor.
Pentru acest lucru este important să avem o alertă. Să știm din timp când anumite stocuri de medicamente scad, tocmai pentru a putea lua măsuri care să suplinească respectiva nevoie. Din acest punct de vedere există un sistem electronic de raportare pe care îl cunoaștem cu toții. Ministerul Sănătății a inițiat acest demers de upgradare și de optimizare a acestui sistem care va fi preluat de către Agenția Națională a Medicamentului în viitorul apropiat. În momentul de față lucrăm la identificarea celor mai bune soluții pentru upgradarea și optimizarea acestui sistem atât din punct de vedere tehnic, cât și pentru a accelera toți pașii juridici care sunt necesari pentru a-l pune în funcțiune în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului.”
Ştiri Recomandate

Utilizarea prelungită a măștii; ce recomandă OMS
DSP Dâmbovița, reacție la scandalul de la Spitalul Găești
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri