Mirela Iordan, CEO Pfizer: Așteptăm un plan integrat de prevenție și de stocuri predictibile pe termen lung

Mirela Iordan, CEO Pfizer. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Mirela Iordan, Director General Pfizer a explicat la Health Forum România III organizat de DC Media Group, importanța predictibilității în ceea ce privește achiziționarea de stocuri pentru prevenția și combaterea eventualelor epidemii sau chiar pandemii.

„Ca producător de vaccinuri, Pfizer este cunoscut la nivel mondial, că investim foarte mult, miliarde de dolari, în cercetare si dezvoltare de vaccinuri dar și de antibiotice care într-adevăr pot răspunde și salva vieți atunci când sunt pacienți grav afectați de bacterii rezistente. Din perspectiva global și în contextul acestei epidemii sau pandemii, care poate să evouleze", a explicat Mirela Iordan, CEO Pfizer, la Health Forum România III, dezbatere pe marginea sistemului de sănătate organizată de DC Media Group.

Potrivit acesteia, prevenția este unealta principală pentru a putea face față oricărei probleme de sănătate, astfel că, predicția necesarului de stocuri devine deosebit de importantă. 

"În primul rând, lucrăm și în Statele Unite, dar și cu autoritățile din România, pentru că ne așteptăm și avem această obligație, să putem livra stocuri suficiente pentru piețele din lume. Vorbim de vaccinuri de prevenție. Pentru a putea avea această predictibilitate, trebuie făcută o evaluare responsabilă, pe termen lung, deci nu doar anuală, în ceea ce privește consumul real, nevoile reale, ale pacienților sau ale cetățenilor, pentru o prevenție eficientă. Pentru producția de vaccinuri, pe lângă materiile prime, știm că trebuie să existe un forecast, o previzionare de cel putin doi ani", a mai spus aceasta.

Reprezentantul Pfizer a subliniat faptul că în România, lipsa de predictibilitate a dus, de multe ori la situații neplăcute, greu de gestionat. Unul dintre momente fiind chiar lipsa de vaccinuri din ultimul sezon gripal.

"Situația în care ne aflăm, și de multe ori România se află în această situație, din cauza lipsei de predictibilitate și a unei evaluări corecte a necesarului, este de a nu putea livra pe piață cantitatea suficientă. Așa probabil se întâmplă cu lipsa de aprovizionare cu vaccin antigripal. Dacă ne aducem aminte lunile octombrie, noiembrie, când trebuia făcută vaccinarea, într-adevăr cantitățile erau insuficiente și era foarte greu să găsești în farmacie un vaccin", a arătat Mirela Iordan.

Coplata, o necesitate

"Posibilitatea pe care o putem oferi pacientului de a participa la coplată, este o necesitate. În felul acesta este o responsabilizare a cetățeanului, și este clar că, atâta timp cât există cerere din partea cetățenilor de a-și procura vaccinul, cu o educație corectă. înseamnă că e dispus să plătească, să participe la coplată.  Noi urmărim posibilitatea dezvoltării unor metode de prevenție sau chiar de combatere a unor invecții virale, cum este coronavirus, iar în Statele Unite există această delimitare între stocurile care trebuie făcute în caz de pandemie și stocurile normale, deci nivelul normal de producție și consum, în caz de epidemie", a mai spus aceasta. 

Stocuri pentru epidemii și pandemii

Directorul Pfizer a subliniat necesitatea unui plan integrat de prevenție și de stocuri predictibile, pe termen lung.

"Țările mari, civilizate, nu știu dacă în România există această rezervă care trebuie făcută, dar trebuie să ne gândim că va trebui să avem această rezervă în permanență, numește stockpiling. Deci în situațiile în care într-adevăr, o infecție virală, cu posibile complicații, pentru că acele complicații bacteriene, sunt cele care în cele din urmă duc la deces, trebuie să existe în fiecare stat. Iar noi ce așteptăm, și din partea producătorilor de vaccinuri, vorbim de patru companii în România, așteptăm să se lucreze la acest plan integrat de prevenție și de stocuri predictibile, pentru termen lung, nu pentru un an de zile sau pentru un sezon", a spus Mirela Iordan.

România are stocuri rămase de la Ebola

Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a venit explicat care este stocul pe care se bazează Romăânia în acest moment. 

"Haideți să vă dau un exemplu și de aici veți trage o concluzie și veți avea și răspunsul. Ministerul de Interne și Ministerul Apărării, serviciile lor de audit, i-au luat la întrebări pe cei care la un moment la care se putea problema de Ebola au făcut acele stocuri. De ce ați făcut stocuri, de ce ați băgat bani în acele stocuri? România, și azi, beneficiază de fapt, de acele stocuri. Dacă nu aveam acele stocuri, nu reușeam să facem față situației epidemiologice de acum. Pentru că anumite structuri ale Statului își puneau problema, de ce să avem aceste stocuri, ce facem cu aceste stocuri și cine este beneficiarul acestor stocuri. Cred că prin acest exemplu v-am dat un răspuns", a spus acesta.

Jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul Forumului, l-a întrebat pe Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, dacă există resurse pentru a avea aceste stocuri.

"Sigur că există. S-a discutat în ultimele zile acest lucru. În primul rând există, așa cum spunea domnul deputat, un stoc minimal, care s-a realizat cu alte ocazii, care ne permite să funcționăm, pe termen foarte scurt. Dar s-a stabilit, o achiziție lărgită pentru materialele necesare, de urgență, prin procedură rapidă și se vor achiziționa aceste materiale, sunte pe cale de finalizare procedurile. Începând cu săptămâna viitoare vom avea un suport maximal pentru eventualitatea unui număr mare de pacienți", a explicat Horațiu Moldovan. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel