Multitasking-ul poate părea eficient,...
Marinela Debu, președinte - Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice – APAH-RO, spune că marea problemă provocată de pandemia COVID-19 pacienților cu hepatite a fost aceea că au fost nevoiți să își schimbe medicii curanți.
„La început a fost un șoc total pentru pentru că jumătate din pacienții noștri hepatici aveau medicul curant, medicul de boli infecțioase și de aici a fost primul șoc. A durat ceva timp până când mulți dintre ei au trebuit să se obișnuiască și să reorienteze, pentru ca măcar pentru perioada aceasta să-și schimbe medicul și să treacă spre gastroenterologie. Din păcate informațiile au pornit un pic greșit și de la nivel de unii medici de familie, care au lăsat senzația că doar medicul infecționist tratează hepatitele, și nu și gastroenterologul, situație cu care ne mai confruntăm și încercăm să o schimbăm chiar și după un an”, a arătat președintele APAH-RO.
În 2020 deși erau fonduri pentru a trata cu interferon free, prin contractul cost – volum – rezultat, 17.500 de pacienți, doar circa o treime au putut fi tratați. Și alte categorii de pacienți cu hepatite au avut probleme cu inițierea și continuarea tratamentului. Or asta a dus la agravarea bolilor, unii pacienți ajungând la medici în stadii avansate ale afecțiunilor.
„O altă problemă a fost aceea a faptului că deși anul acesta a fost atât de norocoși ca pe contractul cost – volum – rezultat să avem alocați bani pentru a trata 17.500 de pacienți, chiar mai mult, noi, până la 31 decembrie 2020, abia am tratat puțin peste 6.000, ceea ce este îngrozitor de puțin. E cumva comparabil cu primul an în care s-a introdus tratamentul cu interferon free în România. A doua problemă a fost accesul pacienților cu hepatită B sau B plus D, care aveau nevoie să li se inițieze terapia și ulterior continuările. Din fericire pentru continuări Casa Națională de Asigurări de Sănătate a găsit soluții și n-a mai trebuit să se deplaseze pacientul dintr-un județ în altul, dar au rămas probleme. Problema este că vedem efecte până astăzi, vorbind cu medicii gastroenterologi din țară deja ajung pe secțiile de gastroenterologie pacienți cu boli hepatice agravate”, a arătat Marinela Debu.
Din cauza pandemiei COVID, și partea de testare a scăzut masiv, deși există resurse financiare și pentru ea.
„Partea de testare a scăzut considerabil anul trecut pentru că teama de infectare și la nivel de medici de familie a existat. Sperăm și noi ca odată cu vaccinarea lucrurile să se schimbe și să fie mai mult curaj pentru că eu reamintesc tot timpul: medicii de familie au o portiță, pe contractul cadru pot testa toți pacienții la risc pentru hepatitele B și C, nu doar femeile însărcinate. Și asta trebuie să repetăm, pentru că este valabil de doi ani și jumătate. Pe de altă parte sperăm că odată cu reintrarea aceasta într-o nouă normalitate, să înceapă mai multe campanii de testare. Și știm că programul LIVE(RO)2, Programul național de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice care se derulează în Institutul Clinic Fundeni prin Programul operațional Capital uman 2014-2020, adică acel Program național de screening pentru zona de sud și est cum era cunoscut, anul acesta va începe să funcționeze și peste 240.000 de persoane, 70% dintre ele din mediu rural, din 24 de județe, vor avea șansa de a se testa și de a intra pe tratament chiar dacă sunt pacienți neasigurați. Se va da o șansă foarte mare la tratament potențialilor pacienți cu hepatită chiar dacă sunt neasigurați, și în felul acesta poate vor veni mai multe argumente ca pentru o boală infecțioasă, cronică, cum este hepatita, să se înțeleagă că asigurarea nu trebuie să fie o condiție. Mă refer la asigurarea medicală, dar asta neînsemnând că încurajăm pacienții să nu se asigure! Nici pe departe! Dar cred că trebuie să învățăm din lecția COVID-ului. Cred că multe țări au învățat din lecția aceasta și au testat masiv anul trecut pe hepatite, mă refer la Spania și nu mai spun de Georgia, pentru că deja acolo este revoluție ce au făcut, sunt campioni în ceea ce înseamnă eradicarea hepatitelor virale”, a punctat președintele APAH-RO.
Chiar dacă lucrurile s-au mai așezat după un an de pandemiei, Marinela Debu spune că „pacienții încă au temeri să meargă către spital. Vorbesc cu ei în fiecare zi, și mă întreabă „dar nu e periculos să mă duc la spital?” (...) Cred că trebuie încurajări de fiecare parte, o dată către medici să-și primească pacenții, și o dată către pacienți să meargă către medici și să nu le fie teamă. Noi observăm oameni care ne spun că nu au mai fost de un an de zile să mai facă un ecograf, își fac analizele uzuale dar cam atât, iar starea lor s-a agravat. Undeva pe la mijlocul anului trecut spuneam că vom plăti facturi mult mai mari pentru acestă perioadă. Vă asigur că la hepatite deja începe să se vadă din plin”, a mai arătat aceasta.
Ce probleme au întâmpinat și încă întâmpină pacienți cu alte patologii, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...