Știai că data și grosimea primei...
Deși medicina a avansat incredibil de mult în ultimii ani și deși avem acces la "soluțiile miraculoase" care să ne salveze de boli grave, lumea este încă sceptică, lumea încă ajunge la spital în stadii avansate de boala sau în stadii terminale de boala.
"Din păcate, cei care preactică dezinformarea, fake-news-ul, au acces liber, neîngrădit, au acces total, în vreme de comunicarea științifică bazată pe dovezi intră într-un cerc birocratic, greoi și viteza de reacție este lentă ca să nu spun că nu există. Au fost acele probleme la ANMDM cu criza de personal care împingea circuitul hârtiilor până spre 12 luni, afectând studiile clinice și comunicarea între furnizorii de soluții și publicul care trebuie să beneficieze de acestea", a spus jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".
Întrebată care sunt noutățile în noul sezon epidemic, Lidija Milicevic, General Manager Vaccines Sanofi, ne-a spus că "în primul rând, inovația cea mai importantă este că am făcut ceva pași. Sunt pași uriași și foarte importanți, ceea ce înseamnă în schimbarea modelului care asigură un acces mai bun la vaccin și la vaccinare".
"În centrul misiunii tuturor este sănătatea pacientului și pacientul este persoana la care ne referim când discutăm de toate avantajele și dezavatajele în momentul de față. Trebuie să cunoaștem punctele slabe să le îmbunătățim în favoarea pacientului. Conștientizarea, educația, parteneriatul autorităților, industriilor, asociațiilor sunt foarte importante, dar într-o perioadă continuă.
Mai ales la copii este important. Așa cum îi învățăm că spălatul pe mâini este important pentru sănătate, trebuie învățați că și prevenția sănătății prin vaccinare este foarte importantă.
Cheia sănătății este prevenția. Cu cât mai multă prevenție, cu atât mai puține costuri legate de tratament.
Dacă vorbim despre vaccinul gripal, nu este doar prevenția împotriva gripei. Mult mai important este ca pacientul să înțeleagă. Este prevenția complicațiilor severe asociate acestei boli", a declarat Lidija Milicevic.
"Dacă avem o comparație între costul unui vaccin și costul tratamentului. Hai să ne gândim... costul unui vaccin, în medie, e 10 euro, 60 - 100 de lei. Dacă comparăm cu costurile complicației a unui vârstnic care ajunge cu o pneumonie foarte severă sau chiar deces, nu se compară.
Cu siguranță, prevenția trebuie urmărită. De aceea este important să avem înregistrarea vaccinărilor. Beneficiul se poate urmări doar prin conștientizarea ratei de vaccinare, ca să putem compara cu ceea ce am avut ca și costuri aferente.
Este important ca fiecare profesionist, indiferent de specialitatea, să poată recomanda și e important să-l vaccineze cineva.
În trecut, s-a întâmplat ca pacientul să-și cumpere vaccinul și să-l vaccineze cineva din vecini. Nimeni nu știa că este înregistrat, că a influențat asupra ratei de vaccinare, dar era foarte important.
Referitor la accesul la vaccinare, trebuie să avem o viziune cât mai largă, cât de important este ca pacientul să fie vaccinat.
Indiferent dacă s-a vaccinat la medicul de familie sau s-a vaccinat în farmacie, important este să fie vaccinat și să-și prevină boala.
Pentru noi este important dacă este înregistrat, pentru a urmări beneficiul prevenției și vaccinării.
Focusul nostru prioritat în acest moment este conștientizarea, educația, referitor la schimbarea respectivă în model, dar și la importanța prevenției. Cu cât mai mulți oameni protejați, cu atât mai bine și pentru sănătatea lor, dar și pentru consturile statului", a mai spus ea.
"Acești pași uriași în schimbare au deschis oportunitatea să aducem vaccinuri inovative în România, nu doar pentru programul național de sănătate, ci și pentru adulți, pentru o vaccinare pe toată durata vieții.
Cu siguranță, și din sezon acesta vom avea inovație în vaccinul gripal, pentru că inovațiile tot mai mult concretizează pacientul, legat de vârstă... avem deja vaccinuri care sunt doar pentru copii, doar pentru adulți sau doar pentru vârstnici. E foarte important, pentru că fiecare categorie de vârstă are o specificitate și trebuie îmbunătățită absolut prevenția.
Ceea ce avem azi, în România, promite o perspectivă foarte bună, totul pentru a proteja sănătatea publică", a conchis Lidija Milicevic.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...