Infertilitate. Provocările cuplului modern de a avea urmași

Bebeluș  FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Nicolae Suciu, directorul Institutului Național de Sănătatea Mamei și Copilului, a vorbit și despre infertilitatea feminină.

Infertilitate, cuplu. " Cred că în abordarea fertilității, problemele sunt complexe, dar sunt și soluții la îndemâna noastră", afirmă prof dr Nicolae Suciu, directorul Institutului Național de Sănătatea Mamei și Copilului, medic primar Obstretică-Ginecologie, la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical.

În urmă cu câteva decenii, când profesorul Suciu se afla la începutul carierei, nu se știau multe despre endometrioză, iar procentele infertilității feminine era de 10-15%. "Să știți că nu variază foarte mult aceste procente. (...) În acele vremuri nu se știa mult despre endometrioză – o inflamație cronică, o boală enigmatică care compromite și alterează calitatea vieții pacientelor pe măsură ce afecțiunea evoluează, dar compromite și reduce rezerva ovariană. Acum, timpul ne permite să aflăm elementele de disconfort pe care pacienta le reclamă, să îi propunem soluții de diagnostic minim invaziv. (...) Apoi, tratamentul capătă valențe benefice pentru cuplu", adaugă Nicolae Suciu.

Un alt aspect, neglijat în trecut, subliniază specialistul, este calitatea vieții pacientelor, ci și a familiilor.

Infertilitate, cuplu. Copii cu copii

Prof dr Nicolae Suciu consideră că medicii ginecologi au o serie de provocări:

"Multe din cuplurile care își doresc familii, după ce au trecut de la infertilitate la fertilitate uită să-și facă investigațiile necesare. La nivel național, aproape 21% din paciente nasc, adică trec prin maternitate, de la concepție până la naștere, lăuzie și alăptare, fără nicio investigație. Vin și nasc. Acesta nu e un lucru dorit pentru că sunt aspecte. Din fericire, procentul este mic, dar e ușor în creștere și poate să afecteze viața acelor familii".

Un alt aspect în constituie sarcina la adolescente. "Avem 10.000-11.000 de nașteri. Una din 10 nașteri este minoră. Minoră înseamnă o naștere care sub 18, 19 ani. Un copil care el face un copil. Pot apărea afecțiuni care pot să-i pună viața în pericol mamei minore", adaugă specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel