Dr Sorin Rugină, despre bolile infecțioase: de la explicații mistice la antibiotice EXCLUSIV

Prof.dr. Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius din Constanța. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Prof dr Sorin Rugină, șeful Catedrei de Boli Infecțioase de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius Constanța și rector al acestei prestigioase instituții de învățământ superior, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre tipurile de infecții și cum le-au tratat oamenii de-a lungul timpului. 

„Infecția este la tot pasul", spune medicul Sorin Rugină, șeful Catedrei de Boli Infecțioase de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius Constanța, totodată rectorul acestei universități, la emisiunea Academia de Sănătate. „Iar boala este ceea ce se manifestă și ceea ce trebuie să tratăm", continuă acesta.

Primul vaccin

În opinia sa, patologia infecțioasă a precedat existența umană, amintind unele momente care au contribuit la dezvoltarea Medicinei ca știință: apariția conceptului de contagios și de transmitere a infecției, contribuțiile lui Loius Pasteur, apariția primul vaccin în 1796, eradicarea variolei, apariția antibioticelor.

Inițial, a arătat prof dr Rugină, în istoria omenirii ideea de transmitere a bolii infecțioase, de contagios, a dobândit valențe și explicații mistice, iar apoi, pe măsură ce medicina a evoluat, misticismul și superstițiile au fost înlocuite de teorii științifice, probate de practică.

„În 1796 a apărut primul vaccin și a dus la apariția vaccinologiei, fiind o știință extrem de dinamică și de mare potențial. (9...) unul dintre marile succese ale medicinei este eradicarea variolei în 1977. A fost prima boală eradicată", a explicat specialistul.

Acum, a continuat acesta, specialiștii sunt în curs de eradicare a poliomielitei prin vaccinări în masă. Iar apariția antibioticelor a dus la modernizarea medicinei – apariția chimioterapiei, a transplantului etc –, ceea ce a avut un efect extraordinar: a salvat vieți.

Infecții, oameni, animale: marea provocare a momentului

Profesorul Rugină a explicat cum apare o reacție de tip inflamație în urma confruntării dintre un organism puternic și unul slab, soldată cu boala infecțioasă, dar și care este rolul Medicinei Comparate întrucât omul nu trăiește izolat, ci într-un mediu alături de animale, plante care au propriile boli în care, uneori, omul e implicat accidental, cum e cazul rabiei.

O categorie de agenți infecțiosi, proteine la bază, dar iau o formă anormală când devin infecțioși, sunt prionii. Aceștia duc la boli neurodegenerative transmisibile animalelor și omului, numite boli prionice sau, în termeni medicali, encefalopatii spongiforme transmisibile. La animale amintim scrapia - ovine și caprine - , la oameni - boala Creutzfeldt-Jacob.

„Marea provocare a momentului. Realitatea ne-a arătat că afecțiuni oncologice au o cauză infecțioasă", i-a descris Sorin Rugină. Ca exemplu a dat Papiloma virus (HPV) care duce la cancerul de col uterin, pentru care există vaccin.

Virusurile sunt implicate într-o serie de afecțiuni cronice, au produs modificări, iar unele dintre aceste schimbări sunt și din pricina evoluție medicinei, prin folosirea excesivă a antibioticelor.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel