Dr. Lucian Eva: 5.000 de intervenții neurochirgicale cu roboți, anual, la Iași

Mai multe patologii meurologice pot fi rezolvate cu ajutorul robotilor spune dr Lucian Eva
EXCLUSIV
Dr. Lucian Eva a arătat, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, că anual, la Iași se fac în jur de 5.000 de intervenții neurochirurgicale cu roboți. Este vorba de operații în patologie neurologică, inclusiv la nivelul coloanei.

Dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg și manager la Spitalul Clinic de Urgență Prof. dr. Nicolae Oblu din Iași, șef de lucrări la Universitatea Apollonia din Iași, a vorbit, în emisunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu,  despre utilizarea roboților în neurochirurgie și despre unele intervenții care au fost făcute la Iași.

Cei doi specialiști au vorbit și despre importanța Centrelor de excelență în neurochirurgie pentru pacienți, dar și despre ce adresabilitate au astfel de intervenții.

„Ca să înțelegeți complexitatea și multidisciplinaritatea de care vorbeam, în echipa de intervenție cu toate aceste sisteme nu fac parte doar neuorochirurgi, mai avem doi bioingineri care intră în sălile de operații și ajută enorm de mult la interevențiile chirurgicale. Bineînțeles că ținem extrem de mult la faptul că suntem deschiși, pentru a împărtăși toate aceste cunoștințe colegilor noștri din țară”, a relatat dr. Lucian Eva.

5.000 de operații pe an

În prezent, la Iași se efectuează aproape toate tipurile de intervenții chirurgicale care se referă la patologia creierului sau a coloanei vertebrale, cu doar două excepții. „Efectuăm aproximativ 5.000 de intervenții chirurgicale pe an, tot ce înseamnă patologie neurochirurgicală și la nivelul coloanei, cu mici excepții: chirurgia Parkinsonului, pe care dorim să o dezvoltăm începând de anul viitor; avem tot ce e necesar, mai sunt niște stagii de pregătire și ulterior vom demara și primele intervenții chirurgicale, și chirurgia epilepsiei. În rest, operăm, tratăm, diagnosticăm cam tot ce înseamnă patologia la nivelul creierului și măduvei spinării”, a mai spus el.

Operații asistate de roboți sau realizate pe întuneric

Printre intervențiile chirurgicale importante, medicul a relatat despre două operații dificile. Una dintre ele a vizat un pacient cu spondilolistezis, iar o alta a fost la un pacient cu tumoră cerebrală.

„A fost o tumoră cerebrală, un glioblastom la care s-a făcut rezecție cu gliolan. Aici, pacientul trebuie să stea în întuneric sau semiîntuneric, după ce ia acea substanță de contrast, pentru că ea se metabolizează și prin piele și expunerea la lumina albă poate duce la bronzarea acestuia sau arsuri, în cazuri mai grave. Noi n-am avut niciun incident, tot set-up-ul este făcut în așa fel încât pacientul urmează acest circuit, operația făcându-se de altfel în întuneric, iar postoperator va sta 72 de ore tot așa, în întuneric. E un protocol special pentru acești pacienți, dar rezultatele sunt extrem de bune, sunt comparabile cu cele ale studiilor de specialitate din literatura noastră”, a mai precizat medicul Lucian Eva.

Acesta a arătat că la nivelul centrului universitar pe care îl conduce există și 20 de rezidenți aflați în pregătire pe această specializare, iar despre adresabilitate, medicul a mai mărturisit că spitalul este „sufocat de avalanșa de pacienți care vin de peste tot: Satu Mare, Oradea, București, Galați, Constanța, pentru tratamentul și diagnosticul patologiei complexe la nivelul vaselor creierului.”

„Astăzi am avut discuții despre un pacient din Satu Mare, cu multiple anevrisme cerebrale. (...)în acest spital toate cazurile se discută, decizia se ia în echipă medicală.

În fiecare zi se discută cazurile care se operează. Dacă sunt contradicții, există consiliul medical, comisia medicală și se ia decizia corectă, pacientul fiind extem de important”, a mai explicat el în cadrul emisiunii Academia de Sănătate. Detalii despre aceste intervenții, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel